hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyben a korkedvezményes nyugdíj

  • MTI

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerint a korkedvezményre jogosító munkaköröket érintő átvilágítás során több területen is elvehetik a korkedvezményes nyugdíjat; ez ugyanakkor "életveszélyes" lenne a szakszervezet álláspontja szerint.

A szakszervezet pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében hozzáteszi: gyárlátogatásra hívja az Országgyűlés foglalkoztatási bizottságának képviselőit, hogy személyesen győződhessenek meg az érintettek munkakörülményeiről.    

A korkedvezményes nyugdíj rendszerét több mint negyven éve vezették be, ennek alapján azok a dolgozók mehetnek korábban nyugdíjba, akik munkájuk során fokozott egészségkárosodásnak vannak kitéve.      

A VDSZ annak kapcsán szeretné felhívni a figyelmet a korkedvezményes nyugdíjazás fontosságára, hogy értesülései szerint hamarosan elkezdődik a még meglévő korkedvezményes rendszer átvilágítása - áll a közleményben. A VDSZ felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett intézkedés több mint 500 munkáltatót, összesen mintegy 43 ezer dolgozót érint. A VDSZ a 2012 év végén megszűnt korengedményes nyugdíj jogintézményét is visszaállítaná, erre vonatkozóan saját javaslatot dolgozott ki a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségével (MSZOSZ) közösen. A VDSZ közlése szerint  javaslatuk a korai nyugdíjazásra "az államnak egyetlen fillérjébe sem kerül".    

A megszüntetett kedvezmények helyett a szakszervezet olyan, a munkáltatók által korábban is finanszírozott ellátórendszer megteremtését tartja elfogadhatónak, amely megoldást jelent az 5 évvel öregségi nyugdíj előtt állóknak. Őket a javaslat szerint nyugdíjba küldhetné a munkáltató, ha előre befizeti az államnak a járulékaikat. Ez különösen létszámleépítésnél, munkaerő-fiatalításnál humánus eljárás. A nyugdíj előtt álló dolgozók nem kerülnek utcára, a fiataloknak pedig ezzel teremthet munkahelyet a cég - hangsúlyozza a VDSZ.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás, munkaviszony, járulék

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Kisgyermekes szülő távmunkavégzése

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink