hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

Elsőként tekintsük át a betéti társaságban lévő tulajdonrész öröklésére – különös tekintettel a tartozások öröklésére – vonatkozó szabályokat.

A kültag, illetve beltag örökösei dönthetnek úgy, hogy belépnek a társaságba kültagként vagy beltagként. Ha viszont ezt nem szeretnék, akkor el kell velük számolni az új Ptk. alábbi szabályai szerint:

3:150. § [Elszámolás a tagsági jogviszony megszűnése esetén]

(1) A tagsági jogviszony megszűnése esetén a volt taggal, örökösével vagy jogutódjával a társaság köteles elszámolni, kivéve, ha a társasági részesedés átruházására került sor, vagy ha a tag örököse, illetve jogutódja a társaságba tagként belépett.

(2) Az elszámolás során meg kell állapítani, hogy a tagsági jogviszony megszűnésének időpontjában milyen forgalmi értéket képviselt a társaság vagyona, és abból a tag vagyoni hozzájárulásával arányos részt kell pénzben kifizetni a volt tagnak vagy örökösének, illetve jogutódjának a tagsági viszony megszűnésétől számított három hónapon belül.

(3) Semmis a társasági szerződés olyan rendelkezése, amely az elszámolási kötelezettséget kizárja, korlátozza vagy annak szabályait a tagra nézve az e törvényben meghatározottaknál kedvezőtlenebbül állapítja meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan felelnek az örökösök a bt. tartozásaiért, mi történik, ha nem lép be örökös, s milyen speciális szabályok vonatkoznak kft. üzletrészének öröklésére.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Ruszin Zsolt

Kár volt ezért a cinikus visszaszólásért. Én csak az "Ezt a hagyatéki eljárásban a közjegyző intézni." mondat értelmetlen mivolta miatt érdeklődtem, ami nem megközelítésbeli kérdés.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Ruszin Zsolt!

Minden egyes témát rengeteg oldalról lehet megközelíteni javaslom, hogy írjon egy cikket az Ön "megvilágításából". Az olvasók biztos nagyra értékelnék.

Üdvözlettel: Dr. Szeiler Nikolett

Ruszin Zsolt

A betéti társaságok tagsága az új Ptk szerint immár forgalomképes. A közjegyzői gyakorlat viszont "eltekint" a Bt tagság kiosztásáról a hagyatéki eljárás során. Arra hivatkoznak, hogy van szabály rá a Ptk-ban. Ettől még azt a közjegyzőnél - pontosan azért, mert súlyos kötelezettségek kapcsolódnak hozzá - le kellene "játszani", erre viszont a közjegyzők nem hajlandóak, mert nyilván bonyolult és nehéz róla dönteni.

Ezt kellett volna a cikkben megvilágítani, erre a legfontosabb rész így szól, a végén egy értelmetlen mondattal:

"A tag halálával a tagsági jogviszony megszűnik, ilyen esetben a hagyaték tárgya a halál időpontjára vonatkozóan elkészített elszámolás alapján a volt tagnak járó, főszabályként pénzben kifizetendő összeg. Ezt a hagyatéki eljárásban a közjegyző intézni."

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Svájci magánszemély számára számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Adómentes használtautó-értékesítés

Nagy Norbert

adószakértő

Megbízási jogviszony mellett adott költségtérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close