11 találat a(z) bt. tagja cimkére

Bt. nyugdíjas tagjának tagi jövedelme Kérdés

Így kell adózni a bt.-ben lévő tagi részesedés eladása után Cikk

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A vevő még idén előleget fizet, a fennmaradt összeget viszont már jövőre törleszti. Mikor kell megfizetnie az szja-t és a szochót? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Bt.-tagság megszüntetése rendes felmondással Kérdés

Ügyfelem bt.-ben fennálló tagsági jogviszonyát felmondta. A részére járó tőkearányos részt megállapították, és kifizették. Kérdésünk, hogy mi lesz ennek az adóvonzata szja-ban, ehóban?

Bt.-beltag rokkantsági ellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. beltagja egy éve táppénzen van, januárban fog lejárni az egyéves időtartam. A továbbiakban tudna rokkantsági ellátást vagy rokkantsági járadékot igényelni, mert az egészségkárosodása tartós lesz. Ebben az esetben mint bt.-beltagnak van-e bármilyen korlátozása az ügyvezetés tekintetében? Tudja-e továbbra is ellátni az ügyvezetést? Nem kizáró ok-e az ellátás folyósításánál, hogy nem tudja részmunkaidőben ellátni az ügyvezetést a tagi jogviszony miatt? Várom válaszukat.

Jogviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt.-ben két beltag van, az egyik nyugdíjas, a másik 8 órás munkaviszonyban látja el a tevékenységet, a társasági szerződésben is így van rögzítve, a tulajdoni részesedésük egyforma, és az ügyvezetésre, képviseletre mindketten jogosultak. A kérdésem az lenne, hogy azt a tagot, amelyik munkaviszonyban látja el a tevékenységet, lehet-e 6 órában foglalkoztatni, illetve meg lehet-e szüntetni a jogviszonyát? Válaszukat előre is köszönöm.

Bt.-képviselő és -tag járuléka Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy bt. kültagja egyben képviselője/vezető tisztségviselője is a társaságnak (a beltag is képviselő párhuzamosan). 2014-ben volt máshol munkaviszonya heti 36 órát meghaladóan, így járulékot nem fizetett a bt.-ben. A társaság tevékenységében nem vett részt, személyesen nem működött közre, csak "papíron" volt képviselő, ez azonban nem szerepel a társasági szerződésben. 2015-ben megszűnt a párhuzamos munkaviszonya, erről azonban a társaságot nem értesítette, és elkezdte fizetni a havi egészségügyi hozzájárulást magánszemélyként. Jól látom-e, hogy sajnos 2015-től vagy munkaviszonyt kellett volna létesítenie a bt.-vel a kültagnak, vagy a társas vállalkozókra vonatkozó havi kötelező járulékot megfizetni? Ön szerint megoldás-e, ha mondjuk havi 1000 forint munkabért számfejtünk neki 2015. 01. 01-től visszamenőlegesen, és módosítjuk a társasági szerződést, hogy a jövőben személyesen nem működik közre? Vagy elég, ha bemutat egy 2015. év eleji nyilatkozatot (taggyűlési jegyzőkönyvet), amiben szerepel, hogy felmentik 2015. 01. 01-től a személyes közreműködés alól, és így elkerülhető a járulékfizetés? Köszönettel, Szentesi Péter Virtus Kft.

Kata összege Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egy kft.-ben ügyvezető és személyesen közreműködő tag (a másik tag csendestárs). Továbbá van az ügyfélnek egy katás egyéni vállalkozása és egy bt.-je is, melyben, mint kültag, kisadózó. Kérdés: Ha a kft.-ben munkaviszonyba jelentjük be 8 óra helyett 2 órára (részmunkaidőbe), mert annyi időt vesz igénybe az ügyvezetés, akkor az egyik katás vállalkozásban 50 ezer forintot kell fizetni, a másikban pedig 25 ezer forintot? A bt.-ben vagy az egyéni vállalkozásban kell az 50 ezer forintot megfizetni, vagy szabadon eldönthető, melyikben? Köszönettel várom válaszát.

Lakásvásárlási cafetéria Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Következő kérdésem lenne a lakásvásárlási cafetériával kapcsolatban: adott egy bt., a tagja munkaviszonyban látja el a feladatait. A tag birtokában van egy családi ház. A jövőben szeretne egy lakást vásárolni, amire igénybe szeretné venni a lakásvásárlási cafetériát olyan módon, hogy a lakás vételárának a 30 százalékát a cég kifizetné neki. Igénybe veheti ilyen esetben a tag a lakásvásárlási cafetériát? Ha igen, akkor át kell jelentkezni neki és a családjának a megvásárolt ingatlan címére? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: H.

Tagi jogviszonyosok kiküldetési rendelvénye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy a bt. tagja pontosan mióta készíthet (kell készítenie) a saját autójának céges ügyben történt elszámolásához kiküldetési rendelvényt?

Katás bt. beltagjának nyugdíja Kérdés

Kedves Partnerünk! Olvastuk már, hogy a kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak a befizetett havi 50 ezer forint alapján hogyan számítják a nyugdíjjogosultsági idejét és összegét. Kérdésem: KATA kata hatálya alá tartozó bt. esetén ez hogyan működik? Várom válaszukat: Fuhlné Chován Margit

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén? Cikk

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs