107 találat a(z) kft. tagja cimkére

Társas vállalkozó gyet mellett Kérdés

Ügyvezető és tag tb-jogviszonya Kérdés

Őcsg és kft. tagja egyéni vállalkozó is: lehet-e alanyi adómentes? Cikk

Magánszemély őcsg-tag, de nincs adószáma, a saját nevében, bevétel elérése érdekében, nem értékesít termékeket és nem nyújt szolgáltatást rendszeresen vagy üzletszerűen (számlát nem állít ki, és nem fogad be). Az őcsg képviselője az általános szabályok szerinti áfaalany. Ugyanez a magánszemély 25 százalékot meghaladó mértékben tagja egy kft.-nek, amely kft. szintén áfaalany. Mindemellett önálló tevékenység keretében vagy egyéni vállalkozás formájában oktatási tevékenységet szeretne végezni, és e tekintetben alanyi mentességet választani. Kizárja-e az őcsg- vagy a kft.-tagság az alanyi mentesség választását? – kérdezte olvasónk. Szarvas Imréné könyvvizsgáló, adószakértő válaszolt.

Tagsági jogviszony Kérdés

Tag foglalkoztatása egyszerűsített foglalkoztatottként Kérdés

Tagi jogviszony koronavírus idején Kérdés

Kft. tagja ügyvezetői megbízással Kérdés

Üzletrész-értékesítés könyvelése Kérdés

Biztosítotti jogviszony – katás bt. és egyszemélyes kft. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. tag-ügyvezetője az ügyvezetést és a társaság tevékenységében való személyes közreműködést 40 órás munkaviszonyban látja el. Ezen magánszemény (a kft. tagja és ügyvezetője) egy kata szerint adózó bt. beltagja is, ahol szintén tevékenységet végez. A kft.-ben a 40 órás munkaviszony után járó munkabér után a munkavállalói és munkaadói terheket fizeti (nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási járulék, szocho) a bt.-ben havi 25 ezer forint katát fizet. Hogyan változik a kft.-ben a fizetendő dolgozói és a munkaadói terhe, ha a munkaszerződést heti 40 órásról 5 órásra módosítják, és hogyan változik ez esetben a kata havi fizetendő összege a bt.-ben? Köszönöm szíves válaszát!

Tag járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy van egy kft., ahol az ügyvezető nyugdíjas, a kft.-nek van két tagja, egy 64 százalékban tulajdonos, akinek mostantól nincs semmiféle jogviszonya, munkaviszonyban sem áll sehol, utána, ha nincs bevétele a kft.-nek kell-e járulékot és adót fizetni? Amennyiben lesz bevétele a cégnek, és a tag dolgozik, akkor azt milyen módon teheti meg, részmunkaidősként munkaszerződést kötnek vele, vagy a teljes minimálbérre kell az adókat, járulékokat megfizetni, mint tagnak? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Rajnics Zoltánné

Tagi munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. személyesen közreműködő tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetést és a vállalkozói tevékenységet. Más jogviszonya nincs. Meg kell-e fizetnie maga után a rá irányadó minimális járulékot, tehát heti 40 órás munkaviszonyban kell, hogy bejelentve legyen, vagy lehet részmunkaidős is, ha a tevékenysége belefér az alacsonyabb óraszámba? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó kft.-ben társtulajdonos lesz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen az alábbi problémámban! 2019. 09. 15-ei dátummal egy egyéni vállalkozó kereskedelmi korlátolt felelőségű társaságot alapított másik két személlyel. 50% a részesedése aránya. Apportként az egyéni vállalkozás árukészletét és teherkocsiját bocsátotta a társaság rendelkezésére. Az épület, amelyban az áruértékesítés folyik, az egyéni vállalkozó tulajdonában maradt. Mivel az árukészlet 2019. december 31-én már nem a szóban forgó egyéni vállalkozó tulajdonát képezi, kérdésem: hogy számolom el az egyéni vállalkozónál a kft.-be bevitt apportot? Ezek után meg szeretné szüntetni az egyéni vállalkozást. Teheti-e és hogyan? Nyugdíjas Áfaalanyról van szó. Tisztelettel várom válaszukat.

Megszűnő eva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy négytulajdonosú családi kft. A kft. könyveléssel foglalkozik. Az egyik tulajdonos ügyvezető munkaviszony mellett. Az érdemi munkát a másik tulajdonos végzi, mint korengedményes nyugdíjas megbízási szerződéssel. A másik két tulajdonos nem közreműködő. Választani kell, mi legyen a továbbiakban. Ha a kft. átalakul betéti társasággá (katás), az érdemi munkát továbbra is a korengedményes nyugdíjas tag végzi, hogyan lehet ezt a legegyszerűbben megoldani? A korengedményes tagot kell kata alá bejelenteni, mennyit kell fizetni, 25 vagy 50 ezer forintot? A könyvelői meghatalmazások a korengedményes nyugdíjas nevére szólnak mint a kft. ezzel foglakozó tagja. Ezek továbbra is érvényben maradnak? Mi lesz a meglévő felelősségbiztosítással, ami a kft. biztosítása? Köszönettel!

EU-s szolgáltatás igénybevétele kft. tagjától Kérdés

Az alábbi kérdésben kérem a segítségüket. Egy portugál magánszemély 49 százalékban tulajdonos egy belföldi kft.-ben (a maradék 51 százalék tőle teljesen független), és egyben ügyvezetője is (együttes aláírási joggal egy másik ügyvezetővel). A portugál magánszemély egyéni vállalkozó Portugáliában, azonban A1 igazolást nem tud hozni. Emiatt a kft.-ben a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat mint a társág ügyvezetője (megbízási szerződés alapján). A társaság tevékenységében alapvetően szakértők vesznek részt megbízási szerződésekkel, és a portugál magánszemély is a portugál egyéni vállalkozásával szerződik a tevékenységben való tényleges részvételre, tehát a társaság tőle portugál fordított adózású EU-s szolgáltatást vesz igénybe. Van-e ennek az utóbbi szolgáltatásnak bármiféle tiltása a jogszabályok alapján, ami kizárná azt, hogy a kft. egyik kisebbségi tagja ezt a szolgáltatást ebben a formában nyújtsa? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjas kft.-tag, ügyvezető juttatásait terhelő járulékok Cikk

Milyen levonások, illetve járulékfizetési kötelezettségek terhelik a kft. saját jogú nyugdíjas tagjának, ügyvezetőjének fizetendő juttatásokat? – kérdezte az Adózóna olvasója. Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs