13 találat a(z) elhunyt tag cimkére

Visszavásárolt saját üzletrész Kérdés

Örökös hiányában felosztott összeg adózása Kérdés

Elhunyt taggal szembeni követelés Kérdés

Kft. elhunyt tulajdonosára vonatkozó tagi kölcsön és örökölt üzletrész Kérdés

Beszámoló elfogadása, ha elhunyt az 55 százalékos tulajdonos Kérdés

Családi gazdaság elhunyt tagjának adózása Kérdés

Családi gazdaság egyik tagja év közben elhunyt. Hogyan kell megállapítani az elhunytnak a családi gazdaságból származó jövedelmét? A kérdés két szempontból is fontos. Az elhunyt adóját az adóhivatal állapítja meg, de ehhez az örökösöktől adatszolgáltatást vár, másrészt ez befolyásolja a családi gazdaság többi tagjának a jövedelmét is.

Mi a könyvelő feladata, ha elhunyt a cég képviselője? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Egy bt. beltagja, egyedüli képviselője sajnos elhunyt. A kültag külföldön él, elérhetőségét nem ismerjük. Sajnos a III. negyedévi könyvelési anyagot az ügyvezető betegsége és halála miatt már nem kaptuk meg. Az ügyfélkapus regisztrációnk, melyet az elhunyt ügyvezető adott, még él. Jönnek a felszólítások az áfabevallásra, havi 08-as bevallásra. Mit tehet ilyenkor a könyvelő? Milyen feladatai, kötelezettségei vannak? Természetesen nem szeretném, ha a családtagokat (akiket nem ismerek egyébként) plusz bírsággal terhelnék a hatóságok a be nem adott bevallások miatt. Írjunk levelet az adóhatóságnak? Mondjuk most rögtön vissza a regisztrációt? Köszönjük szépen, ha tudnak ebben segítséget adni!

Családi gazdaság elhunyt tagjának bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan alakul a családi gazdaság szja-bevallása, ha az egyik nyugdíjas tag év közben elhunyt? Erre az esetre a családi gazdaság szerződése nem tért ki, csak a vezető személyére. A nyugdíjas tag október hónapban elhalálozott. A családi gazdaság addig befolyt bevételeiből és az addig kifizetett költségekből az elhunyt nevére is osztunk, és a további időszak bevételei és költségei a továbbiakban csak a családi gazdaság élő tagjaira lesz szétosztva, így minden élő tag bevallása kettő időszakból fog összeállni. Az elhunyt bevallását a rendelkezésre bocsátott adatok alapján majd az adóhivatal állapítja meg. Ebben az esetben azonban a kistermelői értékhatárokat az adóhivatal az adott évben időarányosan számolja, vagy az elhalálozás mint vis maior eset miatt nem lesz arányosítás, tehát a 8 millió forintos bevételi értékhatárt és a kapcsolódó kedvezményeket az elhunyt esetében figyelembe vehetjük, vagy arányosan csak 10 hónapra eső bevétel jogosítja a kapcsolódó kedvezményekre az elhunyt családi gazdaság tagját? Válaszukat köszönöm!

Családi gazdaság tagja elhunyt Kérdés

Családi gazdaság nem főállású tagja 2016. augusztus hónapban elhalálozott, így a családi gazdaság tagjainak létszáma 4 főről 3 főre csökkent. A főállású tag bejelentette a FVM-hez az elhalálozást, akik törölték a nyilvántartásból az elhunytat. Az elhunyt tag 2016. május hónapig egyéni vállalkozó is volt, de májusban be lett jelentve a vállalkozás szüneteltetése. Kérdésem: az elhunyt személy 2016. évi személyijövedelemadó-bevallását ki készíti? Ha az adóhivatal, akkor milyen formában kell a részükre az adatokat szolgáltatni, és milyen tartalmú adatokat kell szolgáltatni? Csak az egyéni vállalkozásával kapcsolatos adatokat kell szolgáltatni, vagy a családi gazdaság rá eső bevételéről és költségeiről is kell adatot küldeni? Válaszukat előre is köszönöm.

Családi gazdálkodó őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném, családi gazdálkodó őstermelő adózásával kapcsolatosan. A gazdálkodásban résztvevő személyek száma 4 fő, ebből az egyik tag 2016.03.10-én elhunyt. A családi gazdálkodás 2016.03.11-én terményt értékesített, hogyan kell figyelembe venni a bevételeket, ha az elhunyt tag helyett új tag lépett be, de csak 2016. 04. hónapban? Válaszát előre is köszönöm!

Elhunyt osztalékelőlege Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Egy kft. tulajdonosai 50-50 %-ban anya és lánya. 2015-ben osztalékelőleget vettek fel, és ennek szja-vonzatát az akkori 16 % kulccsal a cég levonta, bevallotta, megfizette. Az édesanya e héten váratlanul elhunyt. A cég számviteli politikájában február utolsó napjáig tudomására jutott információkat könyveli az előző év kapcsán. A mérleg az előlegnél magasabb osztalékfizetésre ad lehetőséget. Az eredeti szándék szerint a mérleget elfogadó taggyűlésen döntöttek volna az előleggel egyező összegű osztalékról, és ezt követően került volna megállapításra az ehokötelezettség. Kérdések: Mi történik az előleggel a cég szempontjából, és mi az elhunyt magánszemély szempontjából? Hogyan rendezhető az előleg és az osztalék szja-kulcs változásból eredő 1 %-os különbözete és az eho? Mit kell tenni abban az esetben, ha a mérleg-közzétételi kötelezettségig lezárul a hagyatéki eljárás, és mit, ha nem? Kérem, segítsenek e váratlan helyzet megoldásában!

Elhunyt vállalkozó felelőssége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakra: Egy kétszemélyes kft. egyik tagja elhalálozott. A kft. működésében ő vett részt, a másik tag külföldi állampolgár, és csak finanszírozó szerepet töltött be. A zárómérleg elkészítésénél kiderült, hogy a pénztárban kimutatott összeg a valóságban nem létezik. A kérdés az, hogy az örökösök hogyan tudják így átvenni és üzemeltetni a vállalkozást, kit terhel a felelősség? A másik tag is most értesült erről a tényről. Mi a teendője a tagnak, illetve az örökösöknek? (Még annyit, hogy a kft.-nek tartozása nem volt sem az adóhatóság, sem az önkormányzat, sem a szállítói felé. Osztalékot egyik tag sem vett fel.) Köszönöm válaszát.

Öröklés: mit kell tenni bt., kft. tagjának halála esetén? Cikk

Gyakorta előfordul, hogy a vállalkozás tagjának halála után az örökösök nem tudják, mit kell tenniük, továbbá a társaság tagjai sem tudják, mit kezdjenek az elhalálozott tag üzletrészével, hogyan működtessék tovább a céget, okoz-e a halál ténye valami fennakadást a cég működésében. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Remote munka Hollandiában

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Napelempark létesítésének áfatartalma

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink