NAV-tájékoztató az adómentes személygépkocsi-használat biztosításáról közösségi autómegosztóval

  • adozona.hu

A kifizető, továbbá a külföldi székhelyű jogi személy és egyéb szervezet adómentesen biztosíthat magánszemély részére személygépkocsi magáncélú használatot és ahhoz kapcsolódóan úthasználatra jogosító bérletet, jegyet – írja honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A juttatás történhet a kifizető tulajdonában, üzemeltetésében lévő személygépkocsi biztosításával, vagy autómegosztó vállalkozás igénybevételével biztosított személygépkocsi formájában is.

Az adómentesség fennáll mind a cégautóként üzemelő, mind pedig kizárólag magáncélra használt személygépkocsi használatának biztosításakor. Utóbbi esetben a juttatás cafeteria-rendszerben is adható.

A kifizető abban az esetben biztosítja közösségi autómegosztó szolgáltatás útján a személygépkocsi használatát, ha a szolgáltatás díjáról szóló számla a juttató kifizető (munkáltató) nevére szól. Az autóhasználat biztosítása ebben az esetben adómentes.

Nem adómentes a juttatás, ha az autómegosztó szolgáltatást úgy veszi igénybe a magánszemély, hogy a szolgáltató által kiállított számla a magánszemély nevére szól, majd a szolgáltatás díját a munkáltató utóbb megtéríti a magánszemély részére. Ebben az esetben ugyanis a kifizető nem a személygépkocsi használatát biztosítja, hanem támogatást ad a magánszemélynek a szolgáltatás igénybevételéhez.

Személygépkocsi-használat

A személygépkocsi használat juttatásába beletartozik minden olyan termék, szolgáltatás biztosítása is, ami a személygépkocsi mindennapi használatát, megfelelő üzemeltetését lehetővé teszi. Ide tartozik például az üzemanyag, a kenőanyag, a javítás és karbantartás költsége, a felelősségbiztosítás díja, a casco, továbbá a cégautóként használt személygépkocsi után fizetett adók (pl. gépjárműadó, cégautóadó) is.

Úthasználatra jogosító jegy, bérlet

A személygépkocsi használatával összefüggő úthasználatra jogosító jegy, bérletet, vagyis az autópálya-matricát is adómentesen adhatja a kifizető a magánszemélynek.

Parkolás

A személygépkocsi-használathoz kapcsolódó parkolás adómentességéről a jogszabály nem rendelkezik, vagyis a személygépkocsi magáncélú használata során felmerülő parkolás – főszabály szerint – adóköteles. A cégautóként használt személygépkocsival történő hivatalos célú parkolás viszont nem eredményez adófizetési kötelezettséget.

Az autómegosztó szolgáltatás keretében a szolgáltató által meghatározott (és a szolgáltatást igénybe vevő kifizető részére kiszámlázott) szolgáltatási díj jellemzően tartalmazza az autóbérlés, az üzemanyag, a különféle biztosítások (pl. CASCO), az országos autópálya matrica, közterületi parkolás díját (meghatározott szolgáltatási zónákban).

Ha a magánszemélyek a részükre biztosított személygépkocsit kizárólag magáncélra használják, a parkolás adóköteles.

Ha a szolgáltató által a kifizető részére havonta kiszámlázott szolgáltatási díj nem tartalmazza elkülönülten az egyes költségelemeket (pl. üzemanyag, autópálya-matrica, közterületi parkolás bontásban), akkor az adómentesnek nem minősülő szolgáltatások díja, például a parkolási költség nem állapítható meg.

A közösségi autómegosztó szolgáltatást nyújtó társaságoknak olyan, az egyes költségelemek elkülönítését biztosító nyilvántartást célszerű kiépíteniük, amely alapján magánszemélyenként megállapítható az adókötelezettség alá eső érték – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tandíj visszafizetése felmondás után

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Irodai adminisztrátor

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs