hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így kell adózni a bt.-ben lévő tagi részesedés eladása után

  • adozona.hu

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A vevő még idén előleget fizet, a fennmaradt összeget viszont már jövőre törleszti. Mikor kell megfizetnie az szja-t és a szochót? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Egy bt.-ben az egyik tag megegyezett a jövőbeli taggal részesedése eladásáról. A megállapodás szerint a vevő 2019 decemberében előleget fizet, majd 2020. I. negyedévében törleszti a fennmaradt összeget. Ekkor módosítják a társasági szerződést, amely tartalmazza, hogy ha a vevő eláll az ügylettől, az eladó köteles visszafizetni az előleget, levonva a megállapodott bánatpénzt, illetve ha az eladó áll el az ügylettől, az előleg visszafizetése mellett bánatpénzt kell lerónia. A kilépő tag szja- és szochofizetési kötelezettsége a teljes összeg kifizetése után keletkezik? – kérdezte olvasónk.

Ha a megállapodást szerződésben (írásban) is rögzítették, és az eladó tag magánszemély, akkor az szja-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének c) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe vennie azt a kapott vagyoni értéket, amelyet köteles visszaszolgáltatni, tehát 2019 decemberében nem keletkezik adókötelezettsége a kapott összeg (előleg) után. Ha az ügylet létrejön, vagyis a vevő eláll az előleg visszafizetésére vonatkozó követelésétől, az előleg teljes összege a kötelezettség megszűnésének napján, valamint a még járó további összeg annak megfizetése napján számít a részesedés átruházása ellenében kapott bevételnek. Tehát az adókötelezettség 2020-ban keletkezik [szja-törvény 9. § (2) bekezdés e) pont].

Ettől függetlenül, az szja-törvény 67. paragrafusának (3) bekezdése értelmében a bevételből a jövedelmet az átruházásáról szóló szerződés keltének napjára, az akkori tényállás szerint kell megállapítani.

Ha a vevő magánszemély, a visszakapott adóelőleget a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe vennie [szja-törvény 7. § (1) bekezdés c) pont].

A kapott bánatpénz (bármelyik fél kapja) egyéb jövedelemként adóköteles [szja-törvény 28. § (1) bekezdés].

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cég értékesítése ingatlannal

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

SZIT-mutatók

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close