Üzemi étkeztetés önkiszolgáló étteremben és büfében

  • adozona.hu

Milyen áfakulccsal kell az étkezési díját elszámolni az üzemi önkiszolgáló étteremben, illetve büfében? Olvasói kérdésre dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy kft. munkahelyi étkeztetést végez. Jelenleg két nagyobb üzemben végzik a tevékenységüket. Az egyik üzemben bérelnek egy konyhát (teljes felszereléssel), ahol ők főznek és az üzem éttermében önkiszolgálás keretében kiszolgálják az ott dolgozókat, meleg reggelivel és ebéddel. A meleg ételeken kívül szendvicseket, süteményeket, fornettit, italokat stb. is árulnak. A dolgozók tálcával odaállnak a pulthoz, kikérik az ételt és az üzem által biztosított étkezdében elfogyasztják az ételt. illetve italt. A tányérokat, evőeszközöket, poharakat az üzem biztosítja, nem a vállalkozó (kft.) tulajdonát képezik. Hogy az üzemben dolgozók kedvezményes áron tudjanak hozzájutni napi, a kft. részére havi szinten támogatást nyújt. A másik üzemben egy büfét üzemeltetnek, ahol nincs külön főzőkonyha, csak egy tűzhely, ahol a sütemények, fornetti, ropik, tejtermékek, italok stb. mellett egyéb meleg ételeket tudnak készíteni (sült krumpli, rántotta stb.). Ebben az üzemben (büfében) is kizárólag az ott dolgozókat tudják kiszolgálni. Itt a dolgozó megveszi az ételt és a büfével összeköttetésben álló éttermi részben elfogyasztja a megvásárolt termékeket. Ebben az étteremben nem biztosítanak sem tányérokat, sem evőeszközöket. Itt kizárólag asztalok és székek állnak a dolgozók rendelkezésére a megvásárolt ételek, illetve italok elfogyasztásához. A kérdésem az lenne, hogy milyen áfakulccsal kell a bevételeket elszámolni? Mind a két esetben munkahelyi étkeztetésről beszélünk?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A leírt tényállás alapján üzemi étkeztetésről beszélünk. Lentebb idéztem a vonatkozó NAV Tájékoztató releváns részeit:

2023/7. Adózási kérdés - Az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során alkalmazandó 5 százalékos adómérték

56.29.20 Üzemi étkeztetés

Ide tartozik a szerződéses étkeztetés olyan étkezőhelyiségekben, mint az üzemi éttermek, büfék. Az ételek és italok biztosítása többnyire kedvezményes áron, egyértelműen meghatározott személyek, csoportok számára történik, akik többségében egy szakmai csoport kötelékéhez tartoznak. Ilyen például a sport, üzemi, irodai étkezdék, iskolai menzák és konyhák, egyetemi éttermek, a fegyveres erők tagjainak rendelkezésére álló katonai étkezdék és menzák stb. szolgáltatásai.

Az étkezési szolgáltatást biztosítót jellemzően a munkáltató vagy az irodaház stb. üzemeltetője bízza meg az étkezést igénybe vevők ellátásával.

Az üzemi étkeztetés statisztikai besorolásánál lényeges szempont, hogy ezt elsősorban egy meghatározott kör veheti igénybe, az adott helyen „dolgozó” emberek, továbbá, hogy a kiszolgáló egység megfeleljen a TESZOR’15 56.10 alá tartozó vendéglátó-ipari egységek valamelyikének.

E szolgáltatáscsoportba tartozáshoz nem szükséges az, hogy a munkahely, iskola stb. kedvezményes áron nyújtsa az étkezési szolgáltatást a munkavállalók, diákok stb. számára, és az sem feltétlenül, hogy „zárt” legyen az étkeztetés, azaz, hogy ott kizárólag a saját „alkalmazottak” étkezhessenek.

Abban az esetben, amikor egy üzemi étkezde helyben készíti az ételt, amelyet vagy önkiszolgáló rendszerben vagy étel-automatából vesznek meg a munkavállalók, ez utóbbi is az 56.29.2 Üzemi étkeztetés tételbe tartozik. (Helyben készítik az ételt, és az ételautomata a felszolgálás „meggyorsításának” módját jelenti.)

Ha azonban egy központi konyhán készítik az ételt, amelyet helyszínre kiszállítanak, és ott étel-automatából megvásárolható, akkor ez a tevékenység a 47.00 Kiskereskedelem tételbe tartozik.

Az úgynevezett vegyes (nyitott és zárt) módon működő vendéglátó egységek – feltéve, hogy az ott fogyasztó munkavállalókat egyértelműen, kétséget kizáróan el tudják különíteni a „külsős” vendégektől – a „külsős” vendégek részére teljesített éttermi szolgáltatásnyújtásra a jogszabályi feltételek teljesülése esetén 5 százalékos adómértéket, míg a munkavállalók részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás esetén 27 százalékos adómértéket alkalmaznak. Ha az elkülönítés nem megoldható, akkor minden vendég részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27 százalékos adómértékkel adózik. Az üzemi étkeztetéssel (az üzemi/munkahelyi étkeztetést is végzők tevékenységének besorolásával) kapcsolatban részletesebb tájékoztató a 2021/5. Adózási kérdésben olvasható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes alatti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kötelezettség átvállalása II.

Gyüre Ferenc

adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló

Osztalék-visszaírás bejelentése – AVBA

Gyüre Ferenc

adótanácsadó, okleveles könyvvizsgáló

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2025 július
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Együttműködő partnereink