adozona.hu
Üzemi étkeztetés önkiszolgáló étteremben és büfében
//adozona.hu/afa/Uzemi_etkeztetes_onkiszolgalo_etteremben_es_IHIRIN
Üzemi étkeztetés önkiszolgáló étteremben és büfében
Milyen áfakulccsal kell az étkezési díját elszámolni az üzemi önkiszolgáló étteremben, illetve büfében? Olvasói kérdésre dr. Kelemen László adószakértő, jogász válaszolt.
SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:
A leírt tényállás alapján üzemi étkeztetésről beszélünk. Lentebb idéztem a vonatkozó NAV Tájékoztató releváns részeit:
2023/7. Adózási kérdés - Az étkeztetési (vendéglátó) szolgáltatások nyújtása során alkalmazandó 5 százalékos adómérték
56.29.20 Üzemi étkeztetés
Ide tartozik a szerződéses étkeztetés olyan étkezőhelyiségekben, mint az üzemi éttermek, büfék. Az ételek és italok biztosítása többnyire kedvezményes áron, egyértelműen meghatározott személyek, csoportok számára történik, akik többségében egy szakmai csoport kötelékéhez tartoznak. Ilyen például a sport, üzemi, irodai étkezdék, iskolai menzák és konyhák, egyetemi éttermek, a fegyveres erők tagjainak rendelkezésére álló katonai étkezdék és menzák stb. szolgáltatásai.
Az étkezési szolgáltatást biztosítót jellemzően a munkáltató vagy az irodaház stb. üzemeltetője bízza meg az étkezést igénybe vevők ellátásával.
Az üzemi étkeztetés statisztikai besorolásánál lényeges szempont, hogy ezt elsősorban egy meghatározott kör veheti igénybe, az adott helyen „dolgozó” emberek, továbbá, hogy a kiszolgáló egység megfeleljen a TESZOR’15 56.10 alá tartozó vendéglátó-ipari egységek valamelyikének.
E szolgáltatáscsoportba tartozáshoz nem szükséges az, hogy a munkahely, iskola stb. kedvezményes áron nyújtsa az étkezési szolgáltatást a munkavállalók, diákok stb. számára, és az sem feltétlenül, hogy „zárt” legyen az étkeztetés, azaz, hogy ott kizárólag a saját „alkalmazottak” étkezhessenek.
Abban az esetben, amikor egy üzemi étkezde helyben készíti az ételt, amelyet vagy önkiszolgáló rendszerben vagy étel-automatából vesznek meg a munkavállalók, ez utóbbi is az 56.29.2 Üzemi étkeztetés tételbe tartozik. (Helyben készítik az ételt, és az ételautomata a felszolgálás „meggyorsításának” módját jelenti.)
Ha azonban egy központi konyhán készítik az ételt, amelyet helyszínre kiszállítanak, és ott étel-automatából megvásárolható, akkor ez a tevékenység a 47.00 Kiskereskedelem tételbe tartozik.
Az úgynevezett vegyes (nyitott és zárt) módon működő vendéglátó egységek – feltéve, hogy az ott fogyasztó munkavállalókat egyértelműen, kétséget kizáróan el tudják különíteni a „külsős” vendégektől – a „külsős” vendégek részére teljesített éttermi szolgáltatásnyújtásra a jogszabályi feltételek teljesülése esetén 5 százalékos adómértéket, míg a munkavállalók részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás esetén 27 százalékos adómértéket alkalmaznak. Ha az elkülönítés nem megoldható, akkor minden vendég részére nyújtott étkeztetési szolgáltatás 27 százalékos adómértékkel adózik. Az üzemi étkeztetéssel (az üzemi/munkahelyi étkeztetést is végzők tevékenységének besorolásával) kapcsolatban részletesebb tájékoztató a 2021/5. Adózási kérdésben olvasható.
Hozzászólások (0)