hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bizalmi vagyonkezelés: mutatjuk a személyi jövedelemadót érintő szabályokat

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Jelen cikkünkben a bizalmivagyon-kezelési struktúra személyi jövedelemadót érintő legfontosabb szabályait foglaltuk össze.

Általános rendelkezések

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) a bizalmi vagyonkezeléssel összefüggésben tartalmaz pár általános érvényű szabályt.

Az egyik ilyen általános érvényű szabály, hogy amennyiben a magánszemély a kedvezményezetti pozícióját valamely tevékenység, dolog átruházása vagy szolgáltatás ellenértékeként, vagy azzal összefüggésben szerezte, akkor a bizalmi vagyonkezelésből származó bevétel jogcímét és a jövedelem összegét tevékenységre, átruházásra, szolgáltatásnyújtásra irányadó rendelkezések szerint kell megállapítani. Ha a jogcímet nem lehet megállapítani a nyilvántartások alapján, úgy a bevétel egészét egyéb jövedelemnek kell tekinteni.

Olvassa el az Adózóna „Bizalmi vagyonkezelés a társasági adóban”, „Bizalmi vagyonkezelésnél felmerülő illetékkötelezettségek” és „Tényleges tulajdonosok központi nyilvántartása – ezekkel a kötelezettségekkel kell számolni” című írásait!

E szabály alapján jól látható a kedvezményezetti pozíció magánszemély általi megszerzését minden esetben vizsgálni szükséges, és e vizsgálat eredményeképpen kell meghatározni, hogy a realizált bevétel után kell-e szja-t fizetni és ha kell, akkor milyen jogcímen (pl. osztalékjövedelemként, nem önálló tevékenységből származó jövedelemként, egyéb jövedelemként).

Szintén általános szabály, hogy nem minősül a vagyonrendelő magánszemély vonatkozásában a bizalmi vagyonkezelési szerződés megkötése a rendelkezési jog gyakorlása, így azon aktus, amelynek keretében a vagyonrendelő átruházza a vagyonát a vagyonkezelőre nem jár szja-fizetési kötelezettséggel.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a kezelt vagyon hozamai terhére a vagyonkezelő által a kedvezményezett vagy a vagyonrendelő magánszemély részére jutatott vagyoni érték miként adózik, illetve a tőkekifizetést terheli-e szja-fizetési kötelezettség!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzésiadó-előleg módosítása önellenőrzéssel

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őcsg tárgyi eszköz értékesítése

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink