hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bizalmi vagyonkezelés a társasági adóban

  • dr. Pauker Zoltán okleveles adótanácsadó, Andersen Zrt.

Írásunkban a bizalmi vagyonkezelési struktúra társaságiadó-kezelésével kapcsolatos legfontosabb szabályokat foglaltuk össze.

A bizalmi vagyonkezelés a társasági adóban

A társasági adóról és osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) meghatározza a bizalmi vagyonkezelési szerződés, a bizalmi vagyonkezelő, a vagyonrendelő és a kezelt vagyon fogalmát.

A Tao tv. bizalmi vagyonkezelési szerződés alatt a polgári törvénykönyv (Ptk.) szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződést érti.

A bizalmi vagyonkezelő a Ptk. szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján átvett vagyon kezelésére kötelezettséget vállaló belföldi személy, ideértve az Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes, más államban székhellyel rendelkező vállalkozás magyarországi fióktelepét is.

Vagyonrendelő az a személy, aki/amely a Ptk. bizalmi vagyonkezelési szerződésre vonatkozó rendelkezései szerint vagyonrendelőnek minősül.

Kezelt vagyon a Ptk. szerinti bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján kezelt vagyon.

A kezelt vagyon társaságiadó-kötelezettségei

A Tao tv. szerint a kezelt vagyon belföldi illetőségű adózónak minősül, így adókötelezettségeinek a Tao tv. általános szabályai szerint kell eleget tennie. Nem kell azonban az adó megállapítása során alkalmaznia a nyereségminimumra vonatkozó szabályokat.

Amennyiben tehát például a kezelt vagyonba tartozó ingatlan értékesítésre kerül, akkor a kezelt vagyon által elért nyereség a Tao tv. általános szabályai szerint 9 százalékos adókulccsal adóztatandó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen feltételek teljesülése esetén mentesülhet a társaságiadó-fizetési kötelezettség alól a kezelt vagyon, milyen viszonyban áll a kezelt vagyon és a bejelentett részesedés, valamint, hogy milyen könnyítésre van mód a kezelt vagyon társaságiadó-kötelezettségeinek teljesítésekor!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink