hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amire figyelni kell tagnak, munkavállalónak nyújtott kölcsön során

  • adozona.hu

Egy vállalkozás kölcsönt szeretne adni a tagjának (a tag jelenleg munkaviszonyban áll a kft.-vel) lakásvásárlási céllal, 5 évre. Milyen feltételekkel adhat a kft. kölcsönt/hitelt a tagnak, van-e maximum korlát ilyen esetben, és hogyan kell adót vagy kamatot számolni? – kérdezte olvasónk. Dr. Buzády Csongor, ügyvéd (budlegal Ügyvédi Társulás) válaszolt.

A munkáltató által a munkavállalónak nyújtott kölcsön szabályait a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény), valamint az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014. NGM-rendelet rögzítik.

A kölcsön részletes feltételeit (igénylés, kamat, felvétel, visszafizetés) a munkáltató meghatározhatja szabályzatban, vagy a felek egyedi megállapodásban is rendezhetik.

A munkáltató a kölcsönt nyújthatja kamattal vagy kamatmentesen is.

Amennyiben a munkáltató a kölcsönt a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékénél vagy – ha az alacsonyabb, akkor – a szokásos piaci kamat mértékénél alacsonyabb kamattal nyújtja, akkor az szja-törvény 72. paragrafusa értelmében kamatkedvezményből származó jövedelem keletkezik, amely adófizetési kötelezettséget von maga után.  A kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapja a kamatkedvezmény 1,18-szorosa. Ezen adóalap után kell megfizetni a 15 százalékos szja-t és a 13 százalékos szochót vagy 10 százalékos kivát.

A fentiek alapján tehát két esetben nem keletkezik adófizetési kötelezettség a munkáltatói lakáscélú kölcsön után:

1.) A munkáltató legalább a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértékének vagy – ha az alacsonyabb, akkor – legalább a szokásos piaci kamat mértékének megfelelő mértékű kamattal nyújtja a kölcsönt.

2.) Az 1. pontnál kedvezményesebb kamattal vagy kamatmentesen nyújtott kölcsön, ha

– a folyósítás évét megelőző négy évben lakáscélú hitelként folyósított összegekkel együtt a 10 millió forint összeget nem haladja meg,

– ugyanazon magánszemélynek nyújtja a munkáltató (vagy helyi önkormányzat),

– hitelintézet vagy a Magyar Államkincstár útján,

– saját lakás építéséhez, építtetéséhez, vásárlásához, bővítéséhez, korszerűsítéséhez, akadálymentesítéséhez,

– vagy bármely említett célra hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól felvett hitel visszafizetéséhez.

A felhasználás célját igazolni kell (szja-törvény 72. § (4) bekezdés f) pont).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingyenesen kapott anyag elszámolása

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Munkáltató rendes felmondása TP alatt

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31