hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikor kettős a társasház könyvvezetése, és mikor nem?

  • adozona.hu
2

Társasházunk több mint 500 albetétes. Az éves közösköltség-előírás meghaladja az 50 millió forintot. Közös terület bérbeadásából nincs bevételünk. Kérdésem: kötelező-e a kettős könyvvezetés. Olvasónk kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszol.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény felhatalmazása alapján a 224/2000 (XII. 19.) kormányrendelet szól a számviteli törvény szerinti egyes egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól. A 4. § (1) bekezdése szerint egyéb szervezet a társasház, amely e rendelet előírásait köteles alkalmazni.

A könyvvezetési kötelezettséget az előirt beszámoló fajtája adja meg.

7. §
 (1) Egyszerűsített beszámolót készíthet értékhatártól függetlenül az egyéb szervezet, amely csak alaptevékenységet folytat, vagy amelynek az alaptevékenységből, valamint a vállalkozási tevékenységből származó (ár)bevételének együttes összege – két egymást követő évben, évenként – az 50 millió forintot nem haladja meg.

  (2) Egyszerűsített éves beszámolót köteles készíteni az az egyéb szervezet, amelynek két egymást követő évben az alaptevékenységből, valamint a vállalkozási tevékenységből származó éves (ár)bevételének együttes összege évenként meghaladja az 50 millió forintot.

8. § (1) Az egyéb szervezet könyvvezetése – a beszámolási kötelezettség függvényében – az egyszeres vagy a kettős könyvvitel rendszerében, magyar nyelven, forintban történhet.

 (2) Egyszeres könyvvitelt köteles vezetni az egyszerűsített beszámolót készítő egyéb szervezet.

 (4) Kettős könyvvitelt köteles vezetni az egyszerűsített éves beszámolót készítő egyéb szervezet. Kettős könyvvitelt köteles vezetni továbbá az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló törvény hatálya alá bejelentkezett lakásszövetkezet – figyelembe véve a 16. § (9)–(12) bekezdésben foglaltakat –, valamint minden olyan egyéb szervezet, amelynek a 3. § (1)–(2) bekezdése szerint a törvényben foglalt előírásokat kell kötelezően alkalmaznia, továbbá az az egyéb szervezet, amely saját döntése alapján a törvény szerinti éves beszámoló készítését választotta.

Felhívom a figyelmet, hogy nem keverendő össze az egyszerűsített beszámoló az egyszerűsített éves beszámolóval!

Ha tehát mutatóik alapján egyszerűsített beszámoló készítésére kötelezettek „csak”, akkor egyszeres könyvvezetést kell vezetniük; de ha ezt meghaladják – mint ahogy a levelében leírtak szerint igen –, akkor csak kettős könyvvitelt vihetnek.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
nogond

Az Sztv.7.§ (2) szerint pedig az 50 millió bevétel felett kell a kettős, akkor most mi van?

balla12

Ha csak alaptevékenységet folytat, akkor összeghatártól függetlenül lehet egyszeres könyvvitel és egyszerűsített beszámoló. A társasház esetén a közös költség bevétel alaptevékenységnek minősül.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi ingatlan esetén tételes átalányadó

Lepsényi Mária

adószakértő

Munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs