hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bajok a szakképzési hozzájárulás összegének meghatározásával

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Még „az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása” állapítja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatai alapján összeállított tájékoztatójában. Valóban, a szakképzési hozzájárulás megállapítása során az első nehézség a közteher alapjának meghatározása.

Az adóhatóság nevesíti is egy kiemelt adózónál tett megállapításait, amelyek szerint

– a kifizető helytelenül állapította meg a szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény miatt csökkenthető adóalap összegét, illetve

– tévesen határozta meg a tanulószerződéssel rendelkező tanulók után igénybe vehető adócsökkentő tétel összegét.

A szakképzési hozzájárulás megállapítása során valóban az első nehézséget a közteher alapjának meghatározása jelenti. A szakképzési hozzájárulás alapja lényegében megegyezik a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapjával, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. éci CLV. törvény 3. paragrafusának b) pontja pontosan meghatározza, hogy ezen közteher alkalmazásakor mit kell a szociális hozzájárulási adó alapján érteni. Ezt figyelembe véve nem kell például szakképzési hozzájárulást leróni a tanulószerződéssel szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulók vagy egyházi személyek után, illetve az állami projektértékelői jogviszonyban munkát végző díjazása után.

Ettől függetlenül a szocho és a szakképzési hozzájárulás alapja között szoros összefüggés áll fenn, és ebből egyenesen következik, hogy a szochokedvezmények igénybe vétele is hatással lehet a kötelezettség összegére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti ezeket az összefüggéseket, és megtudhatja, milyen szabályokra kell figyelni a szakképzési hozzájárulás alapjának meghatározásakor.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close