hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bajok a szakképzési hozzájárulás összegének meghatározásával

  • Széles Imre, társadalombiztosítási szakértő

Még „az önkéntes jogkövetésre törekvő, megfelelő szakmai háttérrel rendelkező adózóknál is előfordul a szakképzési hozzájárulás összegének téves meghatározása” állapítja meg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a szakképzési hozzájárulással kapcsolatos ellenőrzések tapasztalatai alapján összeállított tájékoztatójában. Valóban, a szakképzési hozzájárulás megállapítása során az első nehézség a közteher alapjának meghatározása.

Az adóhatóság nevesíti is egy kiemelt adózónál tett megállapításait, amelyek szerint

– a kifizető helytelenül állapította meg a szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény miatt csökkenthető adóalap összegét, illetve

– tévesen határozta meg a tanulószerződéssel rendelkező tanulók után igénybe vehető adócsökkentő tétel összegét.

A szakképzési hozzájárulás megállapítása során valóban az első nehézséget a közteher alapjának meghatározása jelenti. A szakképzési hozzájárulás alapja lényegében megegyezik a szociális hozzájárulási adó (szocho) alapjával, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a szakképzési hozzájárulásról szóló 2011. éci CLV. törvény 3. paragrafusának b) pontja pontosan meghatározza, hogy ezen közteher alkalmazásakor mit kell a szociális hozzájárulási adó alapján érteni. Ezt figyelembe véve nem kell például szakképzési hozzájárulást leróni a tanulószerződéssel szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanulók vagy egyházi személyek után, illetve az állami projektértékelői jogviszonyban munkát végző díjazása után.

Ettől függetlenül a szocho és a szakképzési hozzájárulás alapja között szoros összefüggés áll fenn, és ebből egyenesen következik, hogy a szochokedvezmények igénybe vétele is hatással lehet a kötelezettség összegére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megismerheti ezeket az összefüggéseket, és megtudhatja, milyen szabályokra kell figyelni a szakképzési hozzájárulás alapjának meghatározásakor.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termék vagy áru

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Kötetlen munkaidőbeosztás

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyugdíj, szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close