hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Milyen eszközökkel teheti rugalmassá a munkafeltételeket a munkáltató?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A munkáltatók mind gyakrabban kényszerülnek arra, hogy a munkafeltételeket rugalmasabbá tegyék és ezzel alkalmazkodjanak a piaci változásokhoz. Cikkünkben ennek két fontos eszközét mutatjuk be.

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 53. §-a alapján a munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás szólhat a munkaidő egy részére, vagy egészére is.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás korlátja, hogy az így történő foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni szükséges.

Megjelent! Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől – videó

Az Mt. 57. §-a alapján a felek az Mt. 53. §-ának időtartamra vonatkozó szabályaitól megállapodással eltérhetnek. Ezzel összefüggésben azonban ügyelni kell arra, hogy az eltérés a munkavállaló hátrányára nem történhet. Az eltérés azonban nem feltétlenül sért munkavállalói érdeket, ezt azonban a feleknek célszerű írásban is rögzíteniük. A munkaszerződéstől eltérő átmeneti foglalkoztatás azonban írásba foglalás nélkül is érvényes (BH2020.216.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, melyből megismerheti, hogy munkáltatóként milyen korlátokra érdemes figyelni, továbbá azt, hogy a munkaidőkeret alkalmazása mire ad lehetőséget az Mt. szabályai szerint.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs