Távmunka, home office: a munkajogi szabályok modernizációját sürgeti az IVSZ

  • MTI

Az infokommunikációs (IKT) szektorban egyre inkább a home office válik normává, az IVSZ – Szövetség a digitális gazdaságért szerint emiatt szükség lenne a home office és a távmunka alkalmazási feltételeinek szétválasztására. A szervezet szerint a munkajogi szabályozást is modernizálni kell.

A szövetség közleményében kifejti: míg a 2019 május végét megelőző három hónapban csupán 85 ezren dolgoztak távmunkában vagy home office-ban, idén ugyanebben az időszakban már 355 ezer ember élt ezzel a lehetőséggel. A magyarországi IKT-vállalkozások 65 százaléka továbbra is fenntartja az otthoni munkavégzés lehetőségét.

A szövetség rámutat: a home office és a távmunka nem teljesen azonos két atipikus foglalkoztatási forma. Míg a távmunkában a munkavégzés nem minden esetben zajlik a hagyományos munkarend idejében, addig a home office-ban dolgozók a hagyományos munkarendben dolgoznak, és ennek munkajogi adminisztrációs kötelezettségei is vonatkoznak rájuk. Az IVSZ szerint szükséges a jogalkotónak is ezt a két foglalkoztatási formát elkülönítve kezelnie.

Ismertetik: a munka törvénykönyve (Mt.) jelenleg nem rendelkezik például arról, hogy a munkáltató visszarendelheti-e távmunkavégzés/home office esetén a munkavállalót, ha a munkavállaló életkörülményei megváltoznak, vagy a munkakörhöz kapcsolódó feladatokban változás áll be, esetleg a munkavállaló visszaél a rugalmas lehetőséggel. Mind a munkáltatók, mind a munkavállalók esetében gondot jelenthet, hogy a jelenlegi szabályozás értelmében, ha home office munkavégzésben állapodnak meg a felek, azt egyik fél sem módosíthatja egyoldalúan, rugalmasan, az aktuális feladatokhoz igazodva.

Megfelelő keretek között, de biztosítani szükséges a munkavállalók számára a tervezhetőséget, a munkáltató számára pedig a jogot, hogy indokolt esetben irodai munkavégzésre hívja az egyébként home office-ban dolgozó kollégáit – hangsúlyozza a szövetség.

Vegyen részt az Adózóna "Az Mt. új szabályai – változások a munkajogban 2023. január 1-jétől" című rendezvényén, hogy megismerje az új rendelkezéseket és a gyakorlati teendőket!

Az IVSZ javasolja a munkavégzés helyére vonatkozó szabályozás átemelését az Mt-be, a felek közös megegyezésének lehetővé tételével. Fontos lenne az is, hogy a Mt. adjon módot arra, hogy a munkáltatónak lehetősége nyíljon egyedi megállapodás alapján alkalmi home office lehetőséget biztosítania a munkavállalóknak, anélkül, hogy ehhez minden alkalommal munkaszerződést kellene módosítani.

A szervezet szerint a szabályozásnak egyértelművé kell tennie azt is, hogy otthonról végzett munka során a fizikai munkakörülmények megteremtése és fenntartása, a munkáltató által az egyes munkakörökhöz elrendelt adatvédelmi, biztonsági előírások betartása alapvetően a munkavállaló felelőssége. Törvénybe kellene foglalni azt is, hogy a munkavállaló köteles legyen bejelenteni a munkáltatója számára, ha a home office munkavégzésének helyszíne megváltozik.

Az IVSZ szerint nem egyértelmű a home office-ban, távmunkában foglalkoztatott munkavállalóknak adható havi 20 ezer forintos szja-mentes juttatás számításának módja sem. Az IVSZ tisztázni javasolja, hogy a jogalkotó a ténylegesen a home office-ban töltött napokat érti-e a kifizetési jogosultság alatt, vagy azt az időszakot, amelyben a munkavállaló már az Mt. szerinti távmunka-szerződéssel rendelkezik, így mindenképp pontosítani kell a kifizetés és elszámolás indokoltságát.

Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára a közleményben kiemeli: a szabályozás pontosítása azért lényeges, hogy a munkaadói és a munkavállalói oldalon se legyenek bizonytalanságok az atipikus foglalkoztatási formák kereteire vonatkozóan.

Kapcsolódó cikkünk:
Távmunkavégzés: nem kötelezhetők rá a munkavállalók, csak korlátozott körben és ideig

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Jogdíjból származó haszon megosztása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs