hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaügyi ellenőrzések jönnek, célkeresztben a szabadságkiadás

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaügyi felügyelet éves ellenőrzési tervében őszre esik a szabadság kiadására vonatkozó szabályok betartásának vizsgálata. Érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy munkáltatók kiadják a dolgozókat adott évben megillető szabadságot, ha pedig ez teljes mértékben nem lehetséges, arról a munkavállalóval jogszerűen megállapodjanak.

Cikkünkben  a szabadság kiadásával kapcsolatos legfontosabb gyakorlati kérdéseket vesszük végig. Ennek keretében az alapok ismertetését (szabadság keletkezésének jogcímei, szabadság mértéke stb.) mellőzzük.

A szabadság kiadását a munkáltatónak előre meg kell terveznie

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusának (1) bekezdése alapján a szabadságot – a munkavállaló előzetes meghallgatását követően – a munkáltató adja ki. A szabadságot ráadásul fő szabályként az esedékesség évében kell kiadni. A munkáltató kötelezettsége tehát az is, hogy figyelemmel kísérje, a munkavállaló igénybe veszi-e az éves szabadságát. A munkáltatónak tehát körültekintően kell terveznie szem előtt tartva azt, hogy a szabadság következő évre történő áttolása kivételes körülmények között lehetséges.

Ez a fajta gondos tervezés azért is fontos, hiszen munkaügyi ellenőrzés keretében sem lehet majd arra hivatkozni, hogy a munkavállaló a szabadság kiadását nem kérte, vagy arról az adott időszakban lemondott, ahogyan arra – tapasztalatok szerint – az eljárások folyamán hivatkozni szoktak a munkáltatók. Ahogyan az a munkavédelmi kötelezettségekre is érvényes, a munkáltató a fennálló kötelezettségeit pénzben sem válthatja meg.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből egyebek mellett megtudhatja, mikor lehet átvinni az éves szabadságot 2017-re, milyen szabályokat kell betartani kötetlen munkarend esetén, és mi a teendő órabéres dolgozók esetén?

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős állampolgár

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs