hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaszerződés: amit feltétlenül írjon bele, és amit biztosan ne!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Sokszor merül fel a munkáltatók részéről a kérdés, hogy mit kell, illetve célszerű munkaszerződésben szabályozni. Bizonyos elemek nélkül ugyanis a munkaviszony létre sem jön. Más elemek munkaszerződésben történő feltüntetése nem kötelező ugyan, de hasznos. Olyan elemek is vannak azonban, amelyek feltüntetése kifejezetten hátrányos a munkáltatók számára. Végezetül pedig vannak olyan elemek is, melyeket egyszerűen szükségtelen munkaszerződésben szabályozni. Lássuk, mire kell különösen ügyelni.

A munkaszerződés kötelező elemei

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 45. paragrafusa alapján a munkaszerződésben a feleknek meg kell állapodniuk a munkavállaló alapbérében és a munkakörben. Ezeket az elemeket később, bizonyítás útján sem lehet pótolni.

Vannak olyan elemek is, melyek ugyan nem kötelezőek, de a gyakorlatban mégis annak tekinthetjük őket, mivel alapvető kérdésekre vonatkoznak, és eltérő megállapodás hiányában a törvényi rendelkezéseket kell alkalmazni. Célszerű így megállapodni a feleknek a munkavégzés helyében, mely ellenkező kikötés hiányában az a hely, ahol a munkavállaló munkáját szokás szerint végzi. A munkaviszony tartamát hasonlóképpen célszerű meghatározni, ennek hiányában az határozatlan időtartamra jön létre. Emellett a napi munkaidőben is szükséges megállapodni, mely fő szabály szerint napi 8 óra kivéve, ha a felek eltérően állapodnak meg. Végezetül készenléti jellegű munkakör esetén azt is rögzíteni kell, hogy a napi munkaidő 12 óra, a beosztás szerinti napi munkaidő 24 óra, a beosztás szerinti heti munkaidő pedig 72 óra is lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, mit ajánlott még munkaszerződésben rögzíteni, és mi az, amiről soha nem érdemes benne rendelkezni.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás jövedelem vagy szja-s?

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás és megbízási jogviszony

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs