hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt a lista, milyen indokkal mondhat fel a munkáltató – sok jogesettel!

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Alapvető kritériuma a munkáltató által a munkavállalóval közölt felmondásnak, hogy annak indoklása világos, valós és okszerű legyen, olyannyira, hogy ezt egy munkaügyi jogvita során bizonyítani is lehessen. Tekintettel arra, hogy a munkaviszonyt megszüntető jognyilatkozatokkal összefüggő perek döntő többsége ezen követelmények érvényesülésén áll vagy bukik, érdemes megvizsgálni, hogy pontosan mit is takarnak.

Az írásba foglalt érvelés számít

A jogilag megfelelő felmondási indoklás vizsgálatánál elsőképpen azt érdemes tisztázni, hogy mit is tekintünk a jognyilatkozat indoklásának. Ebben a kérdésben bírósági útmutatás is segít eligazodni. A munkaviszonyt megszüntető jognyilatkozat indoklásának a Kúria szerint – nemes egyszerűséggel – az minősül, amit maga a jognyilatkozat tartalmaz. Az utólagos, akár szóbeli, akár írásbeli indoklás a nyilatkozat indoklásának már nem része (Mfv.II.10.010/2015/4.).

Nem csupán az a helyzet állhat azonban elő, hogy a felmondást utólag kívánja a munkáltató kiegészíteni, hanem az is, hogy indokol, habár arra nem is lenne köteles. A bírói gyakorlat értelmében ugyanakkor, ha a megszüntető nyilatkozatot nem kötelező indokolni, de a nyilatkozatot tevő fél mégis közöl indokolást, akkor annak meg kell felelnie a valóság, a világosság és okszerűség követelményének is. Oda kell tehát figyelni a pontos jogszabályi előírásokra.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, milyen a világos, valós és okszerű indoklás.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs