hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így lehet és kell módosítani a munkaszerződést

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Számos körülmény miatt szükség lehet a munkaszerződés módosítására. Ilyen lehet például a gazdasági válság következtében szükségessé váló munkaidő-csökkentés vagy éppen a munkaidő emelése, illetve a bérezés változtatása. Ez utóbbi a gyermekgondozási szabadságból visszatérő munkavállalók vonatkozásában mindenképpen felmerülő szempont. Cikkünkben a munkaszerződés módosításának lehetséges, illetve kötelező eseteit mutatjuk be.

Közös megegyezés nélkül ritkán jogszerű a módosítás

A munkaerő-piacon fellépő problémák esetében (lásd koronavírus-járvány, gazdasági válság) költségoptimalizálási célból rutinszerűen nyúlnak a munkáltatók a munkaidő-csökkentés lehetőségéhez. Ezzel összefüggésben fontos arra rámutatni, hogy a felek a munkaszerződést néhány kivételtől eltekintve kizárólag közös megegyezéssel módosíthatják. A munkaszerződés módosítására pedig a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, azaz ez esetben sem mellőzhető az írásbeliség.

A közös megegyezéssel történő munkaszerződés-módosítás akkor is szükséges, ha a változás egyébként a munkavállalóra kedvező (például alapbér emelése). Ezen szabályokból eredően a munkavállaló nem köteles teljesíteni a munkáltató utasítását, amennyiben az egyoldalú munkaszerződésmódosításból (például a munkavégzési hely módosítása) ered (BH2002.686). Az egyoldalú munkaszerződés-módosítással szemben a munka törvénykönyve (Mt.) 287. paragrafus (1) bekezdésének (a) pontja alapján a munkavállaló a munkáltatói jognyilatkozat közlésétől számított 30 napon belül élhet keresettel.

Bizonyos esetekben a közös megegyezés sem jelent megoldást a munkáltató számára. Amennyiben ugyanis a munkaszerződés módosítása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, a módosítás semmisnek minősül. A felek így például nem állapodhatnak meg a minimális munkabér mértékét el nem érő díjazásban. Az sem jogszerű, hogy a felek a határozatlan idejű jogviszonyt azért alakítsák határozott idejűvé, hogy a munkáltató mentesüljön a felmondási tilalmak, végkielégítés, felmondási idő szabályai alól (BH1996.399).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mely esetekben kötelező módosítani a munkaszerződést, s milyen következményei lehetnek annak, ha azt nem foglalják írásba!


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs