hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hétnapos munkarend: létezhet-e a gyakorlatban?

  • dr. Papp Anna Katalin. L.L.M., dr. Dénes Erzsébet – CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

Egyre több gazdasági területen, különösen az IT-szektorban jelentkezik az az igény, hogy a szolgáltatások folyamatosan, akár hétvégén is nyújthatók legyenek. Ahhoz, hogy egy munkáltató minél rugalmasabban határozza meg a munkavállalók munkarendjét, szükséges az adott munkarend jogi szempontból való vizsgálata, továbbá az esetlegesen felmerülő kockázatok értékelése. Cikkünkben a releváns jogi szabályozás legfontosabb rendelkezéseit foglaljuk össze röviden.

A munkáltató jogosult megállapítani a munkaidőbeosztást

A hazai jogi szabályozás szerint a munkavállalók munkaidőbeosztását főszabály szerint a munkáltató állapítja meg. Természetesen a beosztáskor meg kell felelni a jogszabályokban, esetleges kollektív szerződésekben foglalt rendelkezéseknek, illetve figyelemmel kell lenni az adott munka jellegére is.

Magyarországon az általános munkarend szerint a munkavállalók napi 8 óra hosszáig, heti 5 napon (hétfőtől péntekig) végeznek munkát, a pihenőnapjuk pedig szombat és vasárnap. Az általános munkarendtől – bizonyos megkötésekkel – el lehet térni, cikkünkben bemutatunk néhány lehetőséget.

Ha a munkáltató dönt a munkaidőbeosztásról, arról a munkavállalót időben, legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább 168 órával korábban írásban vagy a helyben szokásos módon (például e-mailben, intraneten, műszakvezető útján kihirdetve) értesítenie kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a részmunkaidőben, munkaidőkeretben, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon, ügyeletben vagy készenlétben történő foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs