hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Hétnapos munkarend: létezhet-e a gyakorlatban?

  • dr. Papp Anna Katalin. L.L.M., dr. Dénes Erzsébet – CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

Egyre több gazdasági területen, különösen az IT-szektorban jelentkezik az az igény, hogy a szolgáltatások folyamatosan, akár hétvégén is nyújthatók legyenek. Ahhoz, hogy egy munkáltató minél rugalmasabban határozza meg a munkavállalók munkarendjét, szükséges az adott munkarend jogi szempontból való vizsgálata, továbbá az esetlegesen felmerülő kockázatok értékelése. Cikkünkben a releváns jogi szabályozás legfontosabb rendelkezéseit foglaljuk össze röviden.

A munkáltató jogosult megállapítani a munkaidőbeosztást

A hazai jogi szabályozás szerint a munkavállalók munkaidőbeosztását főszabály szerint a munkáltató állapítja meg. Természetesen a beosztáskor meg kell felelni a jogszabályokban, esetleges kollektív szerződésekben foglalt rendelkezéseknek, illetve figyelemmel kell lenni az adott munka jellegére is.

Magyarországon az általános munkarend szerint a munkavállalók napi 8 óra hosszáig, heti 5 napon (hétfőtől péntekig) végeznek munkát, a pihenőnapjuk pedig szombat és vasárnap. Az általános munkarendtől – bizonyos megkötésekkel – el lehet térni, cikkünkben bemutatunk néhány lehetőséget.

Ha a munkáltató dönt a munkaidőbeosztásról, arról a munkavállalót időben, legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább 168 órával korábban írásban vagy a helyben szokásos módon (például e-mailben, intraneten, műszakvezető útján kihirdetve) értesítenie kell.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a részmunkaidőben, munkaidőkeretben, vasárnap, illetve munkaszüneti napokon, ügyeletben vagy készenlétben történő foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített végelszámolás

Nagy Norbert

adószakértő

Előre fizetett szolgáltatás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Áramhálózat bővítése bérlő részére

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs