hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Gyakorlati adatvédelem munkáltatóknak

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az adatvédelemhez egyre súlyosabb szankciórendszer kapcsolódik, ezért is fontos tisztában lenni azzal, hogy pontosan milyen személyes adatokat kezelünk és hogy azok kezeléséhez (továbbításához) rendelkezünk-e megfelelő felhatalmazással. A vizsgálatot érdemes most is és jövő tavasszal is elvégezni.

Most azért érdemes megvizsgálni az adatkezelés jogszerűségét, mert az adatvédelemre vonatkozó előírások megsértésének a bírságokon is túlmutató, súlyos következményei lehetnek (például sérelemdíjigény vagy büntetőeljárás), jövő tavasszal pedig azért, mert hatályba lép az Európai Unió adatvédelmi rendelete: a GDPR.

Nézzünk néhány fontos gyakorlati kérdést!

A munkahelyi ellenőrzés vonatkozásában csupán megfelelő tájékoztatás szükséges

A munka törvénykönyve bevezető rendelkezései között kimondja, hogy a munkáltató a munkavállalót csak a munkaviszonnyal összefüggő magatartása körében ellenőrizheti (email, internethasználat, telefon, kamera, GPS stb.).

A munkáltató ellenőrzése és az annak során alkalmazott eszközök, módszerek nem járhatnak azonban az emberi méltóság megsértésével. Ilyennek minősül például a kamera alkalmazása az öltözőhelyiségben, vagy például a hazugságvizsgáló berendezés használata.

A munkavállaló magánélete ugyanakkor semmilyen körülmények között nem ellenőrizhető. Nem ellenőrizhető így a magáncélú eszközhasználat tartalma akkor sem, ha azt a munkáltató kifejezetten tiltotta.

A munkáltatónak azonban előzetesen kell tájékoztatnia a munkavállalót azoknak a technikai eszközöknek az alkalmazásáról, amelyek a munkavállaló ellenőrzésére szolgálnak. Ezt tipikusan szabályzat útján tudja megtenni.

Ezen túlmenően a munkaviszonyból származó kötelezettségek teljesítése céljából a munkáltató a munkavállaló személyes adatait – az adatszolgáltatás céljának megjelölésével, törvényben meghatározottak szerint – adatfeldolgozó számára átadhatja (például bérszámfejtés, könyvelés). Erről a munkavállalót előzetesen tájékoztatni kell. 

Mind a munkahelyi ellenőrzés, mind pedig az adatátadás vonatkozásában ügyelni kell tehát arra, hogy a munkavállaló előzetesen tájékoztatva legyen személyes adatai kezeléséről. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy információt kapjon a tájékoztatás részletes tartalmáról!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!




További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Céltartalékképzés társasági adó vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás bt. után átalányadózó egyéni vállalkozó

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereség és tao

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close