Felmondás táppénzen lévő munkavállalónak

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A táppénzen lévő munkavállaló betegen fekszik otthon, amikor csenget a postás, és átadja részére a munkáltató levelét. A munkavállaló megdöbbenve olvassa, miszerint „az Ön munkaviszonyát felmondással megszüntetem”. Jogszerű volt a munkáltató eljárása? Mikor szűnik meg a munkaviszony? Hatályosul-e a felmondás, ha a postai kézbesítés napjával a háziorvos keresőképtelen állományba veszi a munkavállalót?

A mai napig él sokakban az a tévhit, hogy a keresőképtelenség megmenti a munkavállalót a felmondástól. A korábban hatályos, régi Mt. (1992. évi XXII. törvény) alapján a keresőképtelen munkavállaló munkaviszonyát valóban tilos volt megszüntetni. Így a munkáltatók tartottak attól, nehogy kitudódjon a felmondás szándéka, és a munkavállaló még a közlést megelőzően „beteget jelentsen”.

Ezzel szemben a hatályos szabályok szerint a felmondás közölhető a betegség miatti keresőképtelenség, a beteg gyermek ápolása címén fennálló keresőképtelenség, illetve a hozzátartozó otthoni gondozása céljából kapott fizetés nélküli szabadság idején is, azonban a felmondási idő csak ezek elteltével kezdődhet el (betegség esetén legkésőbb a betegszabadság lejártát követő egy év múltával). Az így közölt felmondás esetén a munkáltató számára nem ismert, hogy mikor ér véget a tilalmi időszak (mikor lesz újra keresőképes a munkavállaló), ezért a felmondásban nem tudja megjelölni sem a felmondási idő kezdetét, sem annak végét, csak annyit tud közölni, hogy a felmondás idő a tilalom eltelte után kezdődik.

AJÁNLJUK FIGYELMÉBE kapcsolódó cikkünket is! Munkáltatói felmondás: kockázatos a postázás, tértivevénnyel is bizonytalan, hogy célba ér-e – egy Kúria-döntés tanulságai

Ezen felmondási idő kezdetére vonatkozó szabályok csoportos létszámcsökkentés esetén akkor alkalmazhatók, ha a fenti körülmények a csoportos létszámcsökkentésre vonatkozó munkáltatói döntésről adott tájékoztatás időpontjában fennállnak. A tájékoztatást a munkáltató a felmondás közlését megelőzően 30 nappal köteles a munkavállalónak megadni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben egy iránymutató Kúria-döntésben foglaltakon keresztül vázoljuk a felmondás közlésének időpontjára vonatkozó tudnivalókat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társaságiadóalap-növelő tétel

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink