hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmondás gyed, gyes alatt: mikor lehetséges?

  • adozona.hu

A végelszámolás nem egyszerű feladat, súlyos döntéseket kell meghozni, amelyek között az egyik legnehezebb a dolgozók munkaviszonyának megszüntetése. Bonyolítja a feladatot, ha a munkavállalók között gyesen, gyeden levő kismamák is vannak. Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kft. úgy döntött, hogy elindítja a végelszámolást. 9 dolgozója van, ebből 3 gyeden, gyesen, 1 dolgozó terhes, jelenleg táppénzen van. Szeretett volna mindenkinek felmondani. A gyedes, gyeses és terhes dolgozónak úgy tudom, hogy ilyen esetben sem lehet felmondani. Mikor és hogyan fog megszűnni a munkaviszonyuk? A végelszámolás utolsó napjáig állományban maradnak? Akinek nem jár le addig a gyes, annak a szabadságát ki kell fizetni? Ha igen, akkor mikor? Akinek lejár esetleg közben a gyes, annak fel lehet mondani? Van-e még valami fontos ilyen esetben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Mivel fogalmilag nem megszüntetésről, hanem megszűnési tényállásról beszélünk, helyesen írta, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével. Azaz a várandósság, a szülési szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése sem befolyásolja a munkaviszony megszűnésének tényét, az érintett munkavállalók munkaviszonya megszűnik, tekintet nélkül a felmondási tilalomra.

Ugyanakkor a munkáltató jogutód nélküli megszűnése egy hosszú folyamat eredménye, annak tartama alatt, azaz addig, míg jogerősen nem törölték a társaságot a cégjegyzékből, természetesen megszüntethető a munkaviszony felmondással (de akár azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is). A felmondás indoka ilyen esetekben jellemzően a létszámcsökkentés, a munkakör megszűnése. A hétköznapokban leginkább ezen lehetőséggel él a munkáltatói jogokat gyakorló végelszámoló vagy felszámoló. Arra azonban ügyelni kell, hogy ilyen esetben is érvényesül a felmondási tilalom, ami azt jelenti, hogy pl. a várandós vagy az éppen a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő kismama munkaviszonya nem szüntethető meg. Ha időközben megszűnne a fizetés nélküli szabadság, abban az esetben élhet a munkáltató a felmondás jogával.

Ha a munkaviszony megszűnése a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt következik be, a munkavállalót a munkáltató felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díjnak megfelelő összeg illeti meg, – kivéve, ha a felmentés tartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult (pl. ha keresőképtelen, fizetés nélküli szabadságon van). A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén a munkavállaló – ha van legalább 3 éves munkaviszonya – végkielégítésre is jogosult. Jogosult továbbá a dolgozó az esetlegesen ki nem adott szabadsága pénzbeli megváltására is. E körben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 80. § (2) bekezdése az irányadó, mely alapján legkésőbb a munkaviszony megszűnésétől számított ötödik munkanapon kell kifizetni a munkabérét.

Megjelent legújabb kiadványunk!
Rendelje meg most 10% kiadói kedvezménnyel az "Újrakezdés a válság után" című kiadványt!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy a koronavírus okozta krízisben meggyengült vállalkozások fogódzót kapjanak, és a lehető leggyorsabban megtalálják a kiutat.

A cég jogutód nélküli megszűnése esetén a munkaviszony megszűnésének napja az a nap, amikor a cégbíróság a munkáltatót a cégjegyzékből jogerősen törli, azaz ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra.

Az Mt. jogutód nélküli megszűnés esetére külön tájékoztatási kötelezettséget nem ír elő a munkáltató számára, azonban álláspontom szerint az egyértelműen levezethető a jóhiszeműség és tisztesség követelményéből, továbbá az együttműködési és tájékoztatási kötelezettségből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs