hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A szabadságkiadás szabályainak alkalmazása veszélyhelyzetben

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaerő-piac jelenlegi működése számos bizonytalanságot rejteget még. A munkáltatók így óvatosan mérlegelik, hogy a munkavállaló számára mikor, menyi szabadságot adjanak ki. A szabadság kiadásával összefüggésben foglaljuk össze a fontosabb követelményeket.

A szabadságot az esedékesség évében, a munkáltatónak kell kiadnia

A szabadságot a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 122. paragrafusa alapján – a munkavállaló előzetes meghallgatása után – a munkáltató adja ki. A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól. E tekintetben – a szabadságként kiadott napon túl – a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidőbeosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.

Ezen szabályokból két fontos kötelezettség adódik. Az egyik az, hogy a munkáltató nem hivatkozhat arra, hogy a munkavállaló a szabadság kiadását nem kérte. Másrészt pedig az, hogy a 14 egybefüggő nap vonatkozásában a feleknek megállapodást kell kötniük, melyben a munkavállaló lemond erről az igényéről (ha lemond). Fontos azt is kiemelni, hogy munkaviszonyra nem vonatkozik az a jogszabály-módosítás, mely bizonyos jogviszonyokban lehetővé teszi a szabadság kiadásának elhalasztását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelből megtudhatja, mikor adható ki egyik napról a másikra a szabadság, vissza lehet-e téríttetni a többletként kivett szabadságot!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ösztönző program

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs