hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tévhitek a munkahelyen az egyenlő bánásmódról és a diszkriminációról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Rendre visszaköszön a munkavállalók munkaügyi perekben benyújtott keresetében az egyenlő bánásmód követelményének sérelmére hivatkozás, az azonban sok esetben egyáltalán nem megalapozott. Cikkünkben tisztázunk néhány tipikus munkavállalói félreértést.

Az egyenlő bánásmódra vonatkozó rendelkezések a munkaviszonyban is alapvető követelményként érvényesülnek. A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 12. paragrafusa ennek megfelelően rögzíti, hogy az egyenlő bánásmód követelményére vonatkozó rendelkezéseket a munkaviszonyban be kell tartani.

A szabályozás a munkáltatókat több szempontból is hátrányosan érinti. Az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség biztosításáról szóló 2003. évi CXXV. törvény (Ebktv.) bevezeti az úgynevezett osztott bizonyítást, mely a kimentési bizonyítás előterjesztését a munkáltató nyakába varrja. Másrészt pedig az Mt. 83. paragrafus (1) bekezdésének (a) pontja kimondja, hogy amennyiben a felmondás az egyenlő bánásmód követelményébe ütközik, a munkavállaló munkaviszonyát kérelmére helyre kell állítani, s ez nem mellőzhető.

Tekintettel a kedvező bizonyítási szabályokra, illetve arra, hogy a munkaviszony helyreállítása kivételes a hatályos szabályozásban, így nem véletlen, hogy számos munkavállalói keresetben az egyenlő bánásmód követelményének a sérelme visszaköszön, érdemes néhány tipikus munkavállalói félreértést tisztázni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben konkrét jogeseteken keresztül mutatjuk be, mikor sérti meg a munkáltató az egyenlő bánásmód követelményét, és mikor hivatkozik erre alaptalanul a munkavállaló. 

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépjárműadó a számlatükörben

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Tárgyi eszköz

Pölöskei Pálné

adószakértő

Nemleges nyilatkozatú őstermelő szochója

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close