hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nem tud fizetni a cég, hogyan juthatnak a pénzükhöz a dolgozók?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Tapasztalatok szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a munkáltató fizetésképtelenné válik. A munkavállalók hónapok óta nem kapnak munkabért, a hitelezők pedig naponta kopogtatnak. Nem meglepő tehát, hogy a céggel szemben felszámolási eljárás kezdeményezésére kerül sor. De hogyan, mikor jutnak a pénzükhöz a munkavállalók?

Munkaviszony megszűnése

A munkaviszony megszűnésének jogcímeiként az Mt. olyan, a felek akaratától független tényeket, illetve körülményeket határoz meg, amelyek bekövetkezése a munkaviszony automatikus befejezését jelenti. A Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a jogi személy jogutód nélkül megszűnik, ha

– a) határozott időre jött létre, és a meghatározott időtartam eltelt;
– b) megszűnése meghatározott feltétel bekövetkezéséhez kötött, és e feltétel bekövetkezett;
– c) a tagok vagy alapítók kimondják a megszűnését; vagy
– d) az arra jogosult szerv megszünteti,

feltéve mindegyik esetben, hogy a jogi személy vagyoni viszonyainak lezárására irányuló megfelelő eljárás lefolytatását követően a bíróság a jogi személyt a nyilvántartásból törli (Ptk. 3:48. §).

Azaz a gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnése esetén a munkaviszony is megszűnik azzal a nappal, amikor a cégbíróság a munkáltatót a cégjegyzékből jogerősen törli. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése a munkaviszony automatikus megszűnését eredményezi, ilyen esetben sem a munkáltató, sem a munkavállaló részéről nincs szükség további intézkedésre, jognyilatkozatra.

Munkaügyi iratmintatár – az új Mt.-változásokkal!

Az Mt. a jogutód nélküli megszűnés esetére külön tájékoztatási kötelezettséget nem ír elő a munkáltató számára, azonban az levezethető az alapelvi szinten szabályozott jóhiszeműség és tisztesség követelményéből, továbbá az együttműködési és tájékoztatási kötelezettségből.

Mivel fogalmilag nem megszüntetésről, hanem megszűnési tényállásról beszélünk, nem érvényesülnek a felmondási tilalmak, az egyébként felmondási tilalom alatt álló munkavállaló munkaviszonya is megszűnik. Azaz a várandósság, a szülési szabadság, az apasági szabadság, a szülői szabadság, a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság, a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés, valamint a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelése sem befolyásolja a munkaviszony megszűnésének tényét.

Munkaviszony megszüntetése

Ugyanakkor a munkáltató jogutód nélküli megszűnése hosszú folyamat eredménye, annak tartama alatt, azaz, addig, amíg jogerősen nem törlik a társaságot a cégjegyzékből, az általános szabályok szerint felmondással, de akár azonnali hatályú felmondással vagy közös megegyezéssel is megszüntethető a munkaviszony. A felmondás indoka ilyen esetekben jellemzően a létszámcsökkentés, a munkakör megszűnése. A hétköznapokban leginkább ezen lehetőséggel él a munkáltatói jogokat gyakorló felszámoló.

Arra azonban ügyelni kell, hogy ilyen esetben is érvényesül a felmondási tilalom, ami azt jelenti, hogy például az éppen a gyermeke gondozása céljából fizetés nélküli szabadságon lévő kismama munkaviszonya nem szüntethető meg. Az majd megszűnik a fentiek szerint, a cég megszűnésével.

Ha a munkaviszony a munkáltató jogutód nélküli megszűnése miatt szűnik meg, a munkavállalót a munkáltató felmondása esetén meghatározott munkavégzés alóli felmentés idejére járó távolléti díjnak megfelelő összeg illeti meg, kivéve, ha a felmentés tartamára a munkavállaló munkabérre nem lenne jogosult. Ez azt jelenti, hogy ha például a munkavállaló felmondási ideje 30 nap, őt 15 nap felmentési időre járó távolléti díj illeti meg. Ha azonban ez a munkavállaló éppen fizetés nélküli szabadságon van, azaz munkabérre egyébként sem lenne jogosult, felmentési időre járó távolléti díj nem illeti meg. A munkáltató jogutód nélküli megszűnése esetén a munkavállaló a munkaviszonyban töltött idő függvényében végkielégítésre is jogosult. A munkavállalók jogosultak továbbá az időarányosan ki nem adott szabadságuk pénzbeli megváltására is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan juthatnak hozzá a munkavállalók a munkabérükhöz, egyéb járandóságukhoz!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész értékesítése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyam kiva elszámoló bevallásban

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Nyugdíjas tag jövedelme

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31