hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkába visszatérő kismamák jogai – amikor nem mérlegelhetnek a munkáltatók

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyakori jelenség, hogy gyermekvállalás után nem egyszerű a kismamáknak visszatérni a munkahelyükre, sok munkáltató nem várja vissza őket, nem tudja vagy nem akarja biztosítási számukra azt a megfelelő munkaidőt, munkarendet, amelyre egyébként jogszabály szerint jogosultak lennének. Cikkünkben sorra vesszük azokat a jogokat, lehetőségeket, amelyek megilletik a munkába visszatérő kismamákat.

Fizetés nélküli szabadság megszüntetése

Kezdjük azzal a félreértéssel, hogy kinek a joga megszüntetni a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot.

A munka törvénykönyve (Mt.) 133. paragrafusának (2) bekezdése szerint a fizetés nélküli szabadság a munkavállaló által megjelölt időpontban, de legkorábban a szabadság megszüntetésére irányuló jognyilatkozat közlésétől számított harmincadik napon szűnik meg.

Fontos kitétel, hogy a munkavállaló által megjelölt időpont számít, tehát a munkáltató hiába tiltakozik ellene, hiába mondja, hogy nem tudja visszavenni, a munkavállalónak joga van megszüntetni a fizetés nélküli szabadságát, ha szeretné. A munkáltatónak időt kell adni a felkészülésre, tehát a munkavállaló nem ragaszkodhat ahhoz, hogy másnaptól visszavegyék aktív állományba – erre szolgál a harminc napos határidő. A munkáltató azonban nem mérlegelhet, a gyermekgondozás céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadságot meg kell szüntetnie a megjelölt napon.

Fontos, hogy ez az első lépés, ha a kismama a gyermek hároméves kora előtt szeretne visszamenni a munkahelyére. Ha a gyermek betölti a hároméves kort, akkor a távollét automatikusan megszűnik, így nincs harmincnapos határidő sem.

Fizetés nélküli szabadságra való visszatérés

Előfordulhat olyan helyzet is, hogy bár a szándék a munkába való visszatérés volt a munkavállaló részéről, a gyermeke nem szereti a bölcsődét, vagy bármi oknál fogva a szülő úgy dönt, mégis visszamegy fizetés nélküli szabadságra, gyermeke gondozása céljából. Erre a gyermek hároméves koráig joga van. Ezt is előre be kell jelenteni, a munkáltató nem mérlegelhet. Az Mt. 133. paragrafusának (1) bekezdése úgy rendelkezik, hogy a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét legalább tizenöt nappal korábban írásban köteles bejelenteni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a szülői szabadság igénylésére, a részmunkaidős lehetőségekre, a munkabér emelésére, a munkaviszony körülményeinek megváltoztatására vonatkozó szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3