hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így alkudozhat a munkáltató a dolgozóval, nincs minden kőbe vésve

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyve nagy teret enged a munkaviszony szerződéses szabályozásának, azaz a törvény rendelkezéseitől való eltérésre a munkaszerződésben is. Ennek keretében akár a munkavállaló hátrányára is meg lehet állapodni, feltéve, ha a törvény ezt kifejezetten megengedi. Ha a munkáltató kalkulál ezekkel a lehetőségekkel, anélkül tudja ésszerűen a gazdálkodásához, a cég sajátosságaihoz igazítani a jogviszonyt, hogy a munkavállalót ténylegesen hátrány érné, miközben saját mutatói is javulnak.

Hangsúlyozom tehát: ez nem arról szól, hogy átgázolva a munkavállalón, mindent aláíratunk vele, hanem félként kezelve, megtárgyaljuk vele a lehetőségeket, és azok eredményét vetjük papírra. A negatív irányú eltéréshez való hozzájárulásra a munkavállaló ugyanis nem kényszeríthető, ha ehhez mégis hozzájárul, akkor érdemes valamely más tárgykörben többletjuttatást, esetleg kedvezményt adni részére. Természetszerű, hogy ilyen megoldással a munkavállaló hatékonyabban teljesít, ezzel is a munkáltató érdekét szolgálva. A törvény közel 50 féle lehetőséget kínál, a leggyakrabban alkalmazottakról lesz szó.

OLVASSA EL cikkünket, amelyben – egyebek mellett – részletezzük a felmondás kizárására, a hosszabb felmondási idő alkalmazására, a szabadság, a pihenőidő kiadására, a bérpótlékra vonatkozó szabályok általánostól eltérő alkalmazási lehetőségeit.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs