A nap kérdése: kijelölhető-e két munkavégzési hely a munkaszerződésben, miként adható így munkába járáshoz költségtérítés?

  • adozona.hu

Lehet egy munkavállalónak két munkavégzési helye? Ezekhez miként adható így munkába járáshoz költségtérítés? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: munkaszerződésben jelölhető kettő munkavégzési hely? A személy, akinél ez felmerült, építőanyag-értékesítő, tehát irodai dolgozó. Egyik nap az egyik helyen, másik nap a másik helyen dolgozna, illetve ehhez kapcsolódóan a munkába járási költségtérítést ebben az esetben két külön papírra kell kitölteni? Valamint, ha nem lehet kettő munkavégzési helye, akkor a két különböző helyhez hogyan írathatjuk a munkába járási költségtérítést? Van erre valami általunk nem ismert módszer?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Igen, megállapodhatnak a felek a munkaszerződésben két munkavégzési helyben is. A munkaszerződésben munkahely mellett munkavégzési hely(ek) is meghatározható(k). A kettő elhatárolását akként lehet szemléltetni, miszerint munkahely az a hely, ahonnan a munkavállaló az utasítást kapja, ahol megteheti jognyilatkozatait. Amennyiben pl. egy kereskedelmi vállalatnak több üzlete van, és a munkáltatónak érdeke, hogy a munkavállalót több különböző munkahelyen foglalkoztassa, célszerű akként meghatározni a munkavégzési helyet, hogy a munkáltató valamennyi budapesti telephelye. Ha a munkakör speciális (kalauz, hivatásos gépkocsivezető), nem szükséges a munkahely mellett munkavégzési helyet is megjelölni, hiszen a munkahelyen kívüli munkavégzés magából a munkakör sajátosságából fakad.

Olvassa el az Adózóna „Változott az éjszakai munka tilalmára vonatkozó szabályozás”, „Lehet-e alacsonyabb az alapbér, mint a minimálbér összege?” és „Fel lehet mondani annak a munkavállalónak, aki a nők 40 nyugdíját veszi igénybe?” című írását!

Az Mt. 45.§ (3) bekezdése szerint eltérő megállapodás hiányában munkahelynek a munkakörben szokásos munkavégzési helyet kell tekinteni. Egyebekben a törvény a munkahely fogalmát nem határozza meg, így azt meg lehet jelölni egy vagy több konkrét, azonosítható címmel, vagy nagyobb szolgálati egység megnevezésével (például meghatározott megye, régió vagy az egész ország területe).

Ugyanakkor a nagyobb földrajzi egységben meghatározott munkahely kikötése esetén (pl. Pest megye, Magyarország és Ausztria) a munkáltató egyoldalúan határozhatja meg a munkavégzés tényleges helyét. Azonban e jogával sem élhet vissza, továbbá a méltányos mérlegelés követelményének megfelelően kell eljárnia. Ez azt jelenti, hogy indokolatlanul nem lehet tágan meghatározni a munkavégzési helyet, és arra sincs lehetőség, hogy folyamatosan változtassa azt, különös figyelemmel az egyes távolságokra is.

Az adminisztráció tekintetében álláspontom szerint az a lényeg, hogy látható legyen, miszerint a munkába járással összefüggésben kerül sor a költségtérítés kifizetésére (így nem látom akadályát az egyetlen dokumentumnak).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kedvezményezett átalakulás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Kkv-besorolás

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Céltartalék követelésre

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs