hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán: a kormány elképzeléseit szeptember 28-án véglegesíti

  • MTI

Munkaközpontú Munka törvénykönyvére van szükség, amely megvédi a munkahelyeket, segíti az újak létrejöttét, védelmet biztosít a munkavállalóknak, és hozzásegít ahhoz, hogy a munka felértékelődjön, a fizikai munkát megbecsüljék az országban - mondta Orbán Viktor miniszterelnök kedden a munkaadói és munkavállalói érdekképviseletekkel folytatott egyeztetést követően újságíróknak.

A miniszterelnök hangsúlyozta: az új Munka törvénykönyve azért is szükséges, mert a jelenlegi nem segített abban, hogy Magyarország képes legyen elfogadható szinten tartani a munkanélküliséget, a munka társadalmi megbecsülése megmaradjon.
  
Orbán Viktor rámutatott, hogy a gazdasági átalakítás kulcspontja az adórendszer átalakítása, és elfogadva a munkaadók és munkavállalók álláspontját, amely szerint az adórendszer átalakításának úgy kell megtörténnie, hogy ne csökkenjen senkinek sem a jövedelme, jelezte: ennek megoldási lehetőségét a kormány szeptember 28-án véglegesíti.
   
Orbán Viktor miniszterelnök elmondta, hogy a találkozón felvázolta azt a horizontot, amelyben megoldást kell találni a gazdaság kérdéseire. A kormány olyan alapvető változásokat szeretne a véghezvinni Magyarországon, amelyet húsz év alatt nem tettek meg.
   
A miniszterelnök kiemelte: napirenden van az adórendszer, a nyugdíjrendszer megújítása, az új közoktatási és felsőoktatási, egészségügyi, közigazgatási, önkormányzati rendszer kialakítása, az új igazságszolgáltatási rendszer kiépítése, az ezeket megalapozó törvényeket az ősz során alkotják meg.
   
Orbán Viktor tájékoztatása szerint fontos téma volt az egyeztetésen a feketegazdaság visszaszorítása, hiszen az alacsony és áttekinthető adórendszer esetében már elvárható, hogy mindenki fizesse be a közterheket. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, segítsenek a kormánynak abban, hogy az adózás megkerülésének kiskapuit be lehessen zárni.
   
Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke eredményesnek és értékesnek nevezte az egyeztetést. Kiemelte: a miniszterelnök megerősítette, hogy az új Munka törvénykönyve bevezetése nem jelenthet a munkavállalók számára keresetcsökkenést. Beszámolója szerint egyetértettek abban, hogy a versenyképesség fokozása az egész társadalom érdeke, a munkavállalók ehhez akkor képesek hozzájárulni, ha a munkavállalói biztonság adott.
   
A Liga elnöke elmondta: a szabadság rendszer nem változik a jelenlegi Munka törvénykönyve szabályaihoz képest, a munkavállaló által "uralt" szabadság száma növekedni fog. Megállapodtak a túlmunka szabályozásában, és fontos, hogy a munkavállalói kártérítési felelősséget korlátozták, továbbá a munkáltatói felmondásnál az elbocsátás indokának valóságát a munkaadónak kell bizonyítania. Megállapodtak abban is, hogy egy munkaadónál egy kollektív szerződést lehet kötni.
   
Fontosnak nevezte a Liga elnöke, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumban a három oldalú egyeztetéseken létrejött megállapodásokat a miniszterelnök nem írta felül. Az egyeztetési rendszerrel kapcsolatban Gaskó István közölte, hogy további átgondolásra van még szükség, a végleges formáció a következő időszakban alakulhat ki. A Liga elnöke elmondta: jelezték a megbeszélésen, hogy a pénteken bejelentett költségvetési csomagról további egyeztetést igényelnek.
   
Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ügyvezető elnöke a találkozó után elmondta: a munkaadók erős szakszervezeti mozgalomban, az érdekegyeztetésben és rendszeres párbeszédben érdekeltek.Kiért arra, hogy a munkaadók támogatják, hogy a kismamák felmondási védelme alapvető legyen, és legyen munkaerő-utánpótlás.
   
A VOSZ ügyvezető elnöke elmondta: kérésük volt, hogy a termelésben részt vevő fizikai munkások társadalmi megbecsülése érdekében legyen társadalmi kitüntetési rendszer számukra.
   
Kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: szeptember 28-án dönt majd a kormány arról, és terjeszti be a palamentnek, milyen megoldási lehetőség legyen az adórendszer átalakítása során arra, hogy senki se járjon rosszul. Olyan, több elemből álló kompenzációs rendszert építenek majd fel, amely garantálja azt, hogy egyetlen ember sem keressen kevesebbet az adórendszer átalakításával, mint korábban.
   
A minimálbérrendszer alakulásával kapcsolatos kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta: a minimálbéremelésnek elviselhető keretek között kell maradnia, olyan minimálbéremelést, amely gyárbezárásokkal, vállalkozások megszűnésével jár, nem szabad vállalni. Fontosnak nevezte, hogy a minimálbér emelésének mértékéről meg tudjanak állapodni az érintettek. A részleteket a gazdasági minisztérium mutatja be - tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Új katatörvény a bt. beltagjára vonatkozóan

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Kifogásolható-e ez az adózói magatartás?

Szipszer Tamás

adószakértő

Ügyvédi iroda – könyvvizsgálat

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs