Von der Leyen: „Nem engedhető meg, hogy a szabadalom akadályt jelentsen az oltóanyagok hozzáféréséhez”

  • adozona.hu

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) együtt egyszerűsíteni szeretné a szellemi tulajdonjogokat érintő, kötelező engedélyezésére vonatkozó vészhelyzeti szabályokat, egyebek mellett a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítására – közöle Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a május végén tartott uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján elmondta, az olyan általános vészhelyzetekben, mint a jelenleg a koronavírus-járvány, amennyiben a szellemi tulajdonra vonatkozó, szükséges gyógyszereket vagy vakcinákat érintő önkéntes engedélyezés kudarcot vall, kötelező engedélyezést kell lehetővé tenni a gyártás fellendítése érdekében.

Ez nem az intellektuális vagy a szellemi jogok megszüntetését jelenti, hanem a technológia és a szükséges tudás kötelező megosztása által az együttműködést serkenti a gyártási folyamat bizonyos részeire vonatkozóan – hangoztatta.

„Nem engedhető meg, hogy a szabadalom akadályt jelentsen az oltóanyagok hozzáféréséhez” – fogalmazott.

Fontosnak nevezte a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítását, illetve hangsúlyozta: a vakcinákat profitmentesen kell elérhetővé tenni az alacsony bevételű országok számára, illetve alacsony profittal a közepes jövedelmű országoknak. Elmondta: az Európában előállított közel 600 millió adag oltóanyagból az EU ez idáig mintegy 300 millió adag kivitelére adott exportengedélyt több mint 90 ország számára, és mintegy 3 millió euróval támogatta a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programot. Hozzátette, az EU az év végéig 1,3 milliárd dózis, koronavírus elleni oltóanyag előállítását tűzte ki célul.

Közölte: a világ hét legfejlettebb ipari hatalmai (G7) részeként az Európai Unió 250 millió eurót kíván mozgósítani az éhínség elleni küzdelem sikerére a koronavírus-járvány után. Az ENSZ szerint világszerte több mint 34 millió embert fenyeget éhínség, ezért meg kell erősíteni a világ élelmiszerellátását – mondta. Csaknem 50 millió eurót kell a Száhel-övezet és Kelet-Afrika országainak juttatni, a térség államait ugyanis különösen érintik a világjárvány és az éghajlatváltozás következményei – emelte ki.

Az uniós intézmények vezetőinek, valamint az Egyesült Államok elnökének június 15-ére tervezett brüsszeli találkozójával kapcsolatban kiemelte, a transzatlanti kötelék megújítása és megerősítése jó az Egyesült Államoknak és Európának egyaránt.

Valdis Dombrovskis gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos a beszédében kiemelte, a transzatlanti kapcsolat a demokrácia és a jólét záloga. Az EU és az Egyesült Államok értékei hasonlóak, céljuk a globális szabályokokon alapuló rend megszilárdítása és a demokrácia meghonosítása az egész világon – hangoztatta.

Aláhúzta, a csúcstalálkozó lehetőséget nyújt arra, hogy a felek megmutassák: komolyan veszik a globális kihívásokat, megvédik az emberi jogokat, a demokráciát, fontosnak tartják a járvány leküzdését és globális egészségügyi kérdések megoldását.

Az EU reméli, hogy sikerül méltányos és mindkét fél számára előnyös előrelépést tenni a kereskedelmet érintő viták megoldásában, és a WTO megújítása kapcsán is, ugyanis globális kereskedelmi szabályokra van szükség a fennálló kihívásokra válaszul – tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close