hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Von der Leyen: „Nem engedhető meg, hogy a szabadalom akadályt jelentsen az oltóanyagok hozzáféréséhez”

  • adozona.hu

Az Európai Unió a Kereskedelmi Világszervezettel (WTO) együtt egyszerűsíteni szeretné a szellemi tulajdonjogokat érintő, kötelező engedélyezésére vonatkozó vészhelyzeti szabályokat, egyebek mellett a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítására – közöle Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán Strasbourgban.

Ursula von der Leyen az Európai Parlament (EP) plenáris ülésének a május végén tartott uniós csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitáján elmondta, az olyan általános vészhelyzetekben, mint a jelenleg a koronavírus-járvány, amennyiben a szellemi tulajdonra vonatkozó, szükséges gyógyszereket vagy vakcinákat érintő önkéntes engedélyezés kudarcot vall, kötelező engedélyezést kell lehetővé tenni a gyártás fellendítése érdekében.

Ez nem az intellektuális vagy a szellemi jogok megszüntetését jelenti, hanem a technológia és a szükséges tudás kötelező megosztása által az együttműködést serkenti a gyártási folyamat bizonyos részeire vonatkozóan – hangoztatta.

„Nem engedhető meg, hogy a szabadalom akadályt jelentsen az oltóanyagok hozzáféréséhez” – fogalmazott.

Fontosnak nevezte a koronavírus elleni oltóanyagok gyártási kapacitásának felgyorsítását, illetve hangsúlyozta: a vakcinákat profitmentesen kell elérhetővé tenni az alacsony bevételű országok számára, illetve alacsony profittal a közepes jövedelmű országoknak. Elmondta: az Európában előállított közel 600 millió adag oltóanyagból az EU ez idáig mintegy 300 millió adag kivitelére adott exportengedélyt több mint 90 ország számára, és mintegy 3 millió euróval támogatta a kis és közepes jövedelmű országok vakcinával történő ellátására létrehozott COVAX-programot. Hozzátette, az EU az év végéig 1,3 milliárd dózis, koronavírus elleni oltóanyag előállítását tűzte ki célul.

Közölte: a világ hét legfejlettebb ipari hatalmai (G7) részeként az Európai Unió 250 millió eurót kíván mozgósítani az éhínség elleni küzdelem sikerére a koronavírus-járvány után. Az ENSZ szerint világszerte több mint 34 millió embert fenyeget éhínség, ezért meg kell erősíteni a világ élelmiszerellátását – mondta. Csaknem 50 millió eurót kell a Száhel-övezet és Kelet-Afrika országainak juttatni, a térség államait ugyanis különösen érintik a világjárvány és az éghajlatváltozás következményei – emelte ki.

Az uniós intézmények vezetőinek, valamint az Egyesült Államok elnökének június 15-ére tervezett brüsszeli találkozójával kapcsolatban kiemelte, a transzatlanti kötelék megújítása és megerősítése jó az Egyesült Államoknak és Európának egyaránt.

Valdis Dombrovskis gazdaságért és kereskedelmi kapcsolatokért felelős uniós biztos a beszédében kiemelte, a transzatlanti kapcsolat a demokrácia és a jólét záloga. Az EU és az Egyesült Államok értékei hasonlóak, céljuk a globális szabályokokon alapuló rend megszilárdítása és a demokrácia meghonosítása az egész világon – hangoztatta.

Aláhúzta, a csúcstalálkozó lehetőséget nyújt arra, hogy a felek megmutassák: komolyan veszik a globális kihívásokat, megvédik az emberi jogokat, a demokráciát, fontosnak tartják a járvány leküzdését és globális egészségügyi kérdések megoldását.

Az EU reméli, hogy sikerül méltányos és mindkét fél számára előnyös előrelépést tenni a kereskedelmet érintő viták megoldásában, és a WTO megújítása kapcsán is, ugyanis globális kereskedelmi szabályokra van szükség a fennálló kihívásokra válaszul – tette hozzá.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs