hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Orbán Viktor bejelentése: újra lesz 13. havi nyugdíj, speciális bértámogatást ígér a miniszterelnök

  • adozona.hu

Átvállalják a munkáltatóktól a bérköltség egy részét, ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a ma bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéscsomag első elemeként. A következő négy évben fokozatosan visszahozzák a 13. havi nyugdíjat.

Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni – ez a kormány mentőakciójának lényege, nyomatékosította Orbán Viktor miniszterelnök. Az intézkedéssorozat három ütemből áll, az első során tb-járulék-kedvezményt biztosítottak, csökkentették a katások terheit, elrendelték a fizetési moratóriumot.

A második ütemben a GDP 18-20 százalékát, összesen 2000 milliárd forintot csoportosítanak át gazdaságvédelmi célokra, beleértve az MNB által indított programokat. Ehhez át kell szabni a költségvetés, amelynek 2020. évi hiánya a tervezett 1 százalékról 2,7 százalékra emelkedik.

A védekezés második ütemében öt programot indítanak.

1.) Átvállalják a munkáltatóktól a bérköltség egy részét, ez a bértámogatás speciális magyar formája lesz.

2.) Munkahelyteremtés, beruházásokat támogatnak mintegy 450 milliárd forintért.

3.) Kiemelt nemzetgazdasági ágazatok – turizmus, egészségipar, élelmiszeripar, mezőgazdaság, építőipar, logisztika, közlekedés, film- és a kreatív ipar – támogatása. 

4.) Vállalatok finanszírozása, kamat- és garanciatámogatott hitelekkel, több mint 2000 milliárd forintért.

5.) Család- és nyugdíjasvédelmi program, amelynek egyik legfontosabb eleme, hogy visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. Ezt négy részletben teszik: 2021 februárjában a nyugdíjasok a januári nyugdíjukkal együtt egy heti plusz nyugdíjat kapnak, és ugyanez történik majd 2022, 2023 és 2024 februárjában is.

Az egész programot Palkovics László, innovációs és technológiai miniszter irányítja, koordinálja, Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszternek az a dolga, hogy az állami vállalatokat lendületbe hozza, bekapcsolja azokat a gazdaságvédelmi akciótervbe, Varga Mihály pénzügyminiszternek pedig az a feladata, hogy biztosítsa a költségvetési forrásokat, és egyben garantálja a költségvetési fegyelmet.

A részletszabályokat tartalmazó kormányrendeleteket a mai napon kihirdetik – ígérte Orbán Viktor.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close