hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

NAIH: a munkáltató kezelheti a dolgozó védettségével kapcsolatos adatokat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő
1

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2021. április 1-jén állásfoglalást adott ki a munkavállalók koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről. Az állásfoglalás legfontosabb elemeit az alábbiakban mutatjuk be.

Alapvetően munkavédelmi jellegű a kérdés

A felügyeleti hatóság kiemelte, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 51. § (4) bekezdése alapján az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeit a munkáltató köteles biztosítani. Ezen túlmenően a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvtv.) 54. § -a szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, valamint, hogy a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

A munkáltató köteles továbbá teljes felelősséggel megtenni minden szükséges intézkedést a munkavállalók biztonsága és egészségvédelme érdekében, figyelembe véve a változó körülményeket is, törekedve a munkakörülmények folyamatos javítására.

Ezzel összefüggésben a NAIH azt is kiemelte, hogy az Mvtv. 60. § (3) bekezdése szerint a munkavállaló is köteles együttműködni a munkáltatóval, és a törvényben nevesített, egyéb meghatározott személyekkel az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megőrzése érdekében hozott hatósági intézkedések teljesítése, illetőleg a munkáltató veszélyt megszüntető intézkedéseinek végrehajtása során is.

Ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy járványügyi helyzetben a védettség tényének kezelése munkajogi, munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szempontból szükséges lehet, ezen szempontokhoz képest pedig az adatvédelmi jelleget másodlagosnak tartotta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az adatkezelés feltételei!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
AsaHollos

Érdekes, hogy eddig nem foglalkoztak a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása címszó alatt a többi sokkal veszélyesebb betegségek elleni "védettséggel", úgymint hepatitis (A-E) vagy fertőző agyhártyagyulladás meningitis, de sorolhatom még: rotavírus, calicivírus,S. aureus, B. cereus.C. perfringens,ETEC, EPEC, V. cholerae,Giardialamblia., Cryptosporidiumparvum.
És ekkor még a bakteriális fertőzéseket nem is említettem, Salmonella,Shigella,Bacillusok okozta fertőzések: a lépfenétől a salmonellán át a lepráig...
vagy a Coccusok: Staphyloccus, Streptococcus, Pneumococcus, esetleg a Spirochéták: Lyme-kór, visszatérő lázak, leptospirózis, de újra felütötte a fejét a TBC (gümőkór, Mycobacterium-fertőzés) vagy a Lepra (Hansen-betegség, ideg- és szervkárosodások), de aki rákeres láthatja még mennyi veszélyes baj lehet!
Szóval láthatóan "túl van tolva" ez a téma, telis-tele jogi tévedéssel és csúsztatással, de elég csak annyi, hogy védettség nincs! Miért is, mert a szakemberek, és szakmai szervezetek - nem tagadják - sőt megerősítik, hogy az oltottak is fertőződhetnek és fertőzhetnek és ezt hívják védettségnek?! (És a sok mutánsról még nem is beszéltünk!) Tehát a munkáltató maradjon a kaptafánál! Azt ellenőrizheti, hogy a munkavállaló egészséges, munkaképes állapotban jelentkezzen munkára a kijelölt munkahelyén! (Mt.103.§).
Tehát nem az egészséges ember a veszélyes, hanem a fertőző (akár van oltási könyve, akár nincs) és a beteget kell elkülöníteni és gyógyítani!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg iparűzési adó

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Kivás cég könyvvizsgálata

Nagy Norbert

adószakértő

Kapott előleg számviteli elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs