NAIH: a munkáltató kezelheti a dolgozó védettségével kapcsolatos adatokat

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
1

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) 2021. április 1-jén állásfoglalást adott ki a munkavállalók koronavírus elleni védettsége tényének munkáltató általi megismerhetőségéről. Az állásfoglalás legfontosabb elemeit az alábbiakban mutatjuk be.

Alapvetően munkavédelmi jellegű a kérdés

A felügyeleti hatóság kiemelte, hogy a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 51. § (4) bekezdése alapján az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeit a munkáltató köteles biztosítani. Ezen túlmenően a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény (Mvtv.) 54. § -a szerint az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés érdekében a munkáltató köteles rendszeresen meggyőződni arról, hogy a munkakörülmények megfelelnek-e a követelményeknek, valamint, hogy a munkavállalók ismerik, illetve megtartják-e a rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

A munkáltató köteles továbbá teljes felelősséggel megtenni minden szükséges intézkedést a munkavállalók biztonsága és egészségvédelme érdekében, figyelembe véve a változó körülményeket is, törekedve a munkakörülmények folyamatos javítására.

Ezzel összefüggésben a NAIH azt is kiemelte, hogy az Mvtv. 60. § (3) bekezdése szerint a munkavállaló is köteles együttműködni a munkáltatóval, és a törvényben nevesített, egyéb meghatározott személyekkel az egészséges és biztonságos munkakörnyezet megőrzése érdekében hozott hatósági intézkedések teljesítése, illetőleg a munkáltató veszélyt megszüntető intézkedéseinek végrehajtása során is.

Ezek alapján arra a következtetésre jutott, hogy járványügyi helyzetben a védettség tényének kezelése munkajogi, munkavédelmi és foglalkozás-egészségügyi szempontból szükséges lehet, ezen szempontokhoz képest pedig az adatvédelmi jelleget másodlagosnak tartotta.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek az adatkezelés feltételei!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
AsaHollos

Érdekes, hogy eddig nem foglalkoztak a biztonságos munkavégzés körülményeinek biztosítása címszó alatt a többi sokkal veszélyesebb betegségek elleni "védettséggel", úgymint hepatitis (A-E) vagy fertőző agyhártyagyulladás meningitis, de sorolhatom még: rotavírus, calicivírus,S. aureus, B. cereus.C. perfringens,ETEC, EPEC, V. cholerae,Giardialamblia., Cryptosporidiumparvum.
És ekkor még a bakteriális fertőzéseket nem is említettem, Salmonella,Shigella,Bacillusok okozta fertőzések: a lépfenétől a salmonellán át a lepráig...
vagy a Coccusok: Staphyloccus, Streptococcus, Pneumococcus, esetleg a Spirochéták: Lyme-kór, visszatérő lázak, leptospirózis, de újra felütötte a fejét a TBC (gümőkór, Mycobacterium-fertőzés) vagy a Lepra (Hansen-betegség, ideg- és szervkárosodások), de aki rákeres láthatja még mennyi veszélyes baj lehet!
Szóval láthatóan "túl van tolva" ez a téma, telis-tele jogi tévedéssel és csúsztatással, de elég csak annyi, hogy védettség nincs! Miért is, mert a szakemberek, és szakmai szervezetek - nem tagadják - sőt megerősítik, hogy az oltottak is fertőződhetnek és fertőzhetnek és ezt hívják védettségnek?! (És a sok mutánsról még nem is beszéltünk!) Tehát a munkáltató maradjon a kaptafánál! Azt ellenőrizheti, hogy a munkavállaló egészséges, munkaképes állapotban jelentkezzen munkára a kijelölt munkahelyén! (Mt.103.§).
Tehát nem az egészséges ember a veszélyes, hanem a fertőző (akár van oltási könyve, akár nincs) és a beteget kell elkülöníteni és gyógyítani!!!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás kkt. tagjának munkavégzése

Széles Imre

tb-szakértő

Őstermelő járulékfizetés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close