hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus-járvány: esetek, amikor megtagadható a munkavégzés

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A több mint egy éve tartó koronavírus-világjárvány miatt egyre gyakrabban vetődik fel az a kérdés, hogy előállhat-e olyan helyzet, amikor a munkavállaló megtagadhatja, sőt, akár meg is kell tagadnia a munkáltatói utasítás teljesítését? Elegendő-e ehhez annak ténye, hogy fertőzött egy kolléga, vagy az, hogy minden egyes nap a zsúfolt tömegközlekedési eszközön jut be a dolgozó a munkahelyére? Ha a munkavállaló megtagadja az utasítás teljesítését, hogyan kell ezt követően eljárnia?

A munkavállalónak a munkáját a munkáltató széles körre kiterjedő utasításai szerint kell ellátnia. Az utasítás teljesítésének megtagadása esetén a munkavállaló kötelezettségszegést követ el, amely súlya alapján akár azonnali hatályú felmondáshoz is vezethet. A munka törvénykönyve (Mt.) 54. paragrafusa azonban meghatároz olyan eseteket, amikor a munkavállaló mindezek ellenére is jogosult vagy köteles az utasítás végrehajtását megtagadni, illetve attól eltérni.

Utasítás teljesítésének megtagadása

A törvény értelmében a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné

– más személy egészségét vagy
– a környezetet.

Ha például egy buszsofőr észleli, hogy nem működik megfelelően a jármű fékberendezése, ennek ellenére – a munkáltató utasítása alapján – elindul vele dolgozni, akkor mind az autóbuszon ülők, mind a forgalomban résztvevők egészsége közvetlen és súlyos veszélybe kerülhetne. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből – egyéb esetek mellett – megtudhatja, a koronavírus-járványra hivatkozva milyen lehetőségeik vannak a munkavállalóknak, hogy eltérjenek a munkáltatók utasításától!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi munkavállaló hazautazásának költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ajándékutalány

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs