hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Koronavírus-járvány: esetek, amikor megtagadható a munkavégzés

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A több mint egy éve tartó koronavírus-világjárvány miatt egyre gyakrabban vetődik fel az a kérdés, hogy előállhat-e olyan helyzet, amikor a munkavállaló megtagadhatja, sőt, akár meg is kell tagadnia a munkáltatói utasítás teljesítését? Elegendő-e ehhez annak ténye, hogy fertőzött egy kolléga, vagy az, hogy minden egyes nap a zsúfolt tömegközlekedési eszközön jut be a dolgozó a munkahelyére? Ha a munkavállaló megtagadja az utasítás teljesítését, hogyan kell ezt követően eljárnia?

A munkavállalónak a munkáját a munkáltató széles körre kiterjedő utasításai szerint kell ellátnia. Az utasítás teljesítésének megtagadása esetén a munkavállaló kötelezettségszegést követ el, amely súlya alapján akár azonnali hatályú felmondáshoz is vezethet. A munka törvénykönyve (Mt.) 54. paragrafusa azonban meghatároz olyan eseteket, amikor a munkavállaló mindezek ellenére is jogosult vagy köteles az utasítás végrehajtását megtagadni, illetve attól eltérni.

Utasítás teljesítésének megtagadása

A törvény értelmében a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné

– más személy egészségét vagy
– a környezetet.

Ha például egy buszsofőr észleli, hogy nem működik megfelelően a jármű fékberendezése, ennek ellenére – a munkáltató utasítása alapján – elindul vele dolgozni, akkor mind az autóbuszon ülők, mind a forgalomban résztvevők egészsége közvetlen és súlyos veszélybe kerülhetne. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből – egyéb esetek mellett – megtudhatja, a koronavírus-járványra hivatkozva milyen lehetőségeik vannak a munkavállalóknak, hogy eltérjenek a munkáltatók utasításától!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs