hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Javaslatokat tett a GVH – ez várható idén

  • dr. Papp Anna Katalin LL.M., dr. Seregély Barbara, CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

A Gazdasági Versenyhivatal a 2021. évről szóló beszámolójában több javaslatot is megfogalmazott az Országgyűlés számára.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mint autonóm államigazgatási szerv feladata, hogy független és pártatlan módon biztosítsa a verseny tisztaságát, és kiszűrje az erre veszélyt jelentő, torzító magatartásokat. Bár a GVH önállóan hivatott ellátni versenyfelügyeleti hatáskörét, az Országgyűlés felé éves beszámolási kötelezettség terheli.

Írásunkban a GVH 2021. évre vonatkozóan nemrégen megjelent beszámolója alapján foglaljuk össze az előző év legfontosabb versenyhatósági történéseit és a beszámolóban szereplő javaslatokat.

A 2021-es év legjelentősebb megállapításai

Az építőipart érintő vizsgálatok

Az építőipar szegmenseinek túlnyomó többségét rendkívüli áremelkedés jellemezte 2021-ben, amely mind egyéni, mind céges szinten óriási terhet rótt az érintettekre. Erre tekintettel a GVH átfogó, mégis termékkategóriánkénti vizsgálatot folytatott le az iparág heterogenitása miatt. Ezen vizsgálatok során a GVH a drasztikus áremelkedés okozóit kutatta, valamint azok orvoslására egyedi javaslatokat fogalmazott meg.

Gyorsított ágazati eljárás mint új eszköz

2021 nyara óta a versenyhivatalnak lehetősége van gyorsított ágazati eljárás lefolytatására, ha alappal feltehető, hogy a verseny torzul vagy korlátozódik, és sürgős beavatkozás szükséges. A különleges eljárás többek között az alábbiak szerint tér el az általános ágazati vizsgálattól:

• a vizsgálati jelentés tervezetének főszabály szerint 1 hónap alatt el kell készülnie,

• előzetes bírósági engedély birtokában helyszíni kutatást folytathat le a hatóság,

• iratbetekintésre csak a vizsgálat lezárását követően van lehetőség,

• az adott ágazat szereplőinek 30 nap helyett 8 nap alatt kell megtenniük észrevételeiket a jelentésre.

A GVH javaslatai

A GVH beszámolójában alapvetően két jelentősebb javaslatot tett az Országgyűlés részére:

1. OGYÉI hatáskörének bővítése

Az első javaslat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) mint szakhatóság hatáskörének bővítését célozza. A GVH ugyanis azt szeretné, hogy az OGYÉI a jelenlegi helyzettel ellentétben ne csupán a gyógyszerek, hanem a gyógyászati segédeszközök tekintetében is a lehető legszélesebb körben legyen kirendelhető szakértőként a GVH előtti eljárásokban.

2. Kerámia falazóelemek és fa építőanyagok piacát érintő javaslatok

A versenyhivatal másik indítványa, hogy az Országgyűlés tekintse át a kerámia falazóelemek és a fa építőanyagok piacán lefolytatott gyorsított ágazati vizsgálatokban tett versenyhatósági javaslatokat.

A GVH a hozzá érkezett bejelentésekre és panaszokra tekintettel vizsgálatot indított a téglaipari termékek piacán, mivel többen jelezték, hogy az építőipar más szegmenseihez hasonlóan e területen is jelentős áremelkedéseket tapasztaltak.

A GVH megállapította, hogy a kerámia falazóelemek körében gyártói szinten nem történt áremelkedés. Ennek oka, hogy ezen termékek előállítására többségében Magyarországon kerül sor, azok alapanyaga pedig bőven rendelkezésre áll, tehát a világjárvány okozta ellátási problémák ezt a termékkört alapvetően nem érintették. A vizsgálat szerint a tapasztalt áremelkedést nem a gyártási, hanem a kapcsolódó költségek (például csomagolás, logisztika) növekedése okozta.

A GVH szerint célszerű lenne a gyártási kapacitások növelése, különös tekintettel arra, hogy a fő termelési input adott Magyarországon. A probléma ugyanakkor az, hogy ez jelentős beruházást igényel, ráadásul lassú megtérülés mellett. Erre tekintettel a GVH állami ösztönzők (például állami támogatások) kialakítását tartja célszerűnek.

A téglaipari termékekkel ellentétben a faiparban valódi drágulás jelentkezett, amelyet alapvetően a globális tényezők és a jelentős import kitettség indokol. Ezen hatások mérséklésére a versenyhatóság olyan lépéseket szorgalmaz, amelyek

• a faipari kereskedők készletnyilvántartási és ügyviteli rendszereinek megújítását,

• az egyes kereskedők árai megismerhetőségének és összehasonlíthatóságának biztosítását,

• az importfüggőség helyettesítő termékekkel történő csökkentését, valamint

• az importáló országokkal információs rendszerek kiépítését

célozzák.

Ez várható idén

A tavaly bevezetett gyorsított ágazati vizsgálat lehetőségére tekintettel alappal várható, hogy a GVH a piacon észlelt rendkívüli kilengésekre idén is gyorsan fog reagálni, amit részben a kerámia falazóelemek és fa építőanyagok, valamint antigén tesztek piacán lefolytatott vizsgálatok is tükröznek.

Feltételezhető az is, hogy további vizsgálatok lesznek szükségesek a gyógyszerek és gyógyászati segédeszközök piacán, valamint a COVID-19 világjárvánnyal összefüggésben (például tesztek, tabletták).

Az Országgyűlés minden bizonnyal megfontolja majd az OGYÉI szakhatósági hatáskörének kibővítését, valamint az ösztönzők bevezetését a téglaiparban, hiszen az építőipar heterogenitásától függetlenül az szükségszerűen hatással lenne más részágazatokra is. Valószínűsíthető, hogy Magyarország faipari importfüggősége csökkentésére és e piaci szegmens modernizálására is sor kerül.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Beruházási költségek utólagos aktiválása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tb-audit és adatvédelem

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Átálányadó és munkaviszony csed, gyed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs