hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Veszélyhelyzet vége: fizetés nélküli szabadság, munkaidőkeret, munkaidő-beosztás

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A veszélyhelyzet kihirdetésével alapjaiban változtak a foglalkoztatás szabályai. Lehetővé vált például 24 havi munkaidőkeret alkalmazása, a munkaidő-beosztás korlátlan változtatása, a munka törvénykönyve rendelkezéseitől való egyoldalú eltérés, bizonyos esetekben pedig a fizetés nélküli szabadság szabályainak kiterjesztése. A veszélyhelyzetet követően ezen előírások jelentős része már nem irányadó, így érdemes áttekinteni, mit lehet és mit nem.

A fizetés nélküli szabadság szabályai egyoldalúan nem alkalmazhatóak

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) konkrétan nevesíti azon esetköröket, amikor a munkavállaló fizetés nélküli szabadságra jogosult.

Az Mt. 28. §-a alapján a munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából – fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A munkavállaló – örökbe fogadott gyermeke gondozása céljából – a gyermek gondozásba történő kihelyezésének kezdő időpontjától számított három évig, három évesnél idősebb gyermek esetén hat hónapig szintén fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

Olvassa el "Így változnak a foglalkoztatási szabályok a veszélyhelyzet alatt és után", illetve "Fizetés nélküli szabadság és egészségügyi szolgáltatási járulék veszélyhelyzet után" című írásainkat is!

A munkavállaló továbbá a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény (Ebtv.) 42/G §-a szerinti gyermekgondozási díj időtartamára is fizetés nélküli szabadságra jogosult. Ezen túlmenően a munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt.

Legfeljebb két év fizetés nélküli szabadság jár a munkavállalónak hozzátartozója tartós – előreláthatólag harminc napot meghaladó – személyes ápolása céljából is, az ápolás idejére, melyet a kezelőorvos igazol.

Végezetül, a munkavállalónak fizetés nélküli szabadság jár a tényleges önkéntes tartalékos katonai szolgálatteljesítés tartamára.

Ha bővebben tájékozódna a témában, rendelje meg a HVG 2020-as Munkajog különszámát kiadói kedvezménnyel!

Ezen esetkörök a munkavállaló érdekében teszik lehetővé fizetés nélküli szabadság igénybevételét, többnyire a gyermekvállaláshoz kapcsolódóan. Arra azonban nem volt és jelenleg sincsen lehetőség, hogy a munkáltató egyoldalú döntésével fizetés nélküli szabadságra „küldje” a munkavállalóját. Az természetesen nem kizárt, hogy a felek ebben közös megegyezéssel megállapodjanak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, meddig alkalmazható a 24 havi munkaidőkeret, valamint, hogy van-e lehetőség a közölt munkaidő-beosztás „kötetlen” módosítására!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs