hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Így változnak a foglalkoztatási szabályok a veszélyhelyzet alatt és után

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Új, a 2020. május 28-án, a 125. számú Magyar Közlönyben kihirdetett rendelkezések alapján változnak a közfoglalkoztatás szabályai, a veszélyhelyzet kapcsán született Mt.-módosítások további sorsáról pedig törvényjavaslat született (benne egy, a 24 havi munkaidőkeretet lehetővé tevő új szabállyal). A javaslat eltér a béren kívüli juttatásokra vonatkozó korábbi előírásoktól is. Ezen területeket mutatjuk be az alábbiakban.

A veszélyhelyzet alatt a kormányzat több ízben hozzányúlt a foglalkoztatási szabályokhoz. Több alkalommal változott a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.), valamint az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV. törvény (Efo. tv.).

Az Adózóna járványügyi helyzettel összefüggő korábbi cikkeit itt olvashatja el!

A változások, melyek a munkáltatók mozgásterének bővítését célozták, tovább folytatódnak. Módosulnak a közfoglalkoztatás szabályai, az Mt.-módosítások további sorsáról pedig a T/10748. számú törvényjavaslat rendelkezik. Utóbbi változtat a béren kívüli juttatások szabályain is. 

Közfoglalkoztatás: a közvetlen lakókörnyezet rendezetlen állapota kizáró okká válik

A közfoglalkoztatás a válságkezelés egyik eszköze lehet. Bizonyos munkaerőpiaci csoportok számára ugyanis a versenyszférában történő, piaci alapú elhelyezkedés problémát jelenthet, így elsősorban ezen álláskereső réteg foglalkoztatásához kíván hozzájárulni ez a foglalkoztatási mód. A közfoglalkoztatás szabályai ezzel egyidejűleg bizonyos jogpolitikai célokhoz is eszközül szolgálnak. E célok elérését a jogalkotó részvételi feltételekként határozza meg, melyek nem teljesülése esetén a közfoglalkoztatásban való részvétel kizárt.

A közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2011. évi CVI. törvény 1. § (4a) bekezdése azon esetköröket szabályozza, melyek megvalósulása esetén az álláskeresőt a közfoglalkoztatásból 3 hónapos időtartamra ki kell zárni. Ilyen kizáró feltételt képez például az, ha az álláskeresőt a tanköteles gyermekének mulasztása miatt jogerősen elmarasztalták.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen egyéb kizáró feltételeket írnak elő az új rendelkezések, valamint, hogy mit tartalmaz a fenti törvényjavaslat a veszélyhelyzet kapcsán született Mt.-módosítások további sorsáról!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close