hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyes munkáltatói juttatások közterhei járványhelyzetben

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

Nem, egyszerű kiigazodni a nemrégiben elfogadott kormányrendeletek szabályaiban, hogy milyen közterheket kell március-június hónapokban fizetni a kedvezményezett tevékenységi körbe tartozó munkáltatók juttatásai után, cikkünkben ehhez nyújtunk fogódzót.

A béren kívüli juttatásnak minősülő SZÉP-kártya-támogatás szochomentessége 2020. április 22-június 30. közötti időszakban bármely munkáltatóra vonatkozik, míg a kedvezményezett tevékenységi körbe tartozó foglalkoztatókat a járulék-, szocho-, szakhomentesség az egyéb (cafeteriában vagy azon kívül adott), az összevont adóalapba tartozó jövedelemnek minősülő juttatások után fizetendő közterhek tekintetében is megilleti.

Ilyen juttatás lehet minden adómentesnek, béren kívüli vagy egyes meghatározott juttatásnak nem minősülő juttatás (étkezési utalvány, helyi utazási bérlet, iskolakezdési támogatás, iskolarendszerű képzési költség átvállalása, biztosítás díja, lakáscélú hitel törlesztése stb.)

Ide tartozik például az önkéntes pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, valamint az egyéni számlára a munkáltató által teljesített támogatói adomány is, amely a magánszemély munkaviszonyból származó, járulékalapot képező jövedelmének minősül, ami azt jelenti, hogy a 61/2020. kormányrendelet által meghatározott körben az átmeneti köztehermérséklés e jövedelemre is vonatkozik.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári célzott támogatásra jelen helyzetben milyen közteherviselési szabályok vonatkoznak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close