hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érvényesíthető-e a járulékfizetési kedvezmény cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítás esetén?

  • adozona.hu

A koronavírus-járvány próbára teszi a gazdaság minden területét. Amellett, hogy rengeteg munkahely szűnik meg, illetve kerül nehéz helyzetbe, vannak olyan szektorok is, ahol a járványt megelőző időszakhoz képest oly mértékben növekedett a feladat- és munkamennyiség – ilyen például az egészségügy és az egészségügyet kiszolgáló szektor – hogy a munkaerőhiány okoz komoly problémát. Megoldható-e a munkaerőhiány cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítással? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a koronavírus-járvány következményeként a 47/2020. és 61/2020. kormányrendeletekben foglaltak szerinti járulékfizetési mentesülések érvényesítése cégcsoporton belül átirányított munkavállalók esetében is érvényesíthető-e? Jelen járványügyi helyzetben – munkaszervezési okokból, a betegellátás megnövekedő létszámigénye okán – egy cégcsoport egyik társaságából a másikba szeretnénk munkaerőt – átmeneti időre – allokálni. Mit javasolnak, milyen formában történjen meg a határozott idejű átirányítás, hogy az megfeleljen a jogszabályi előírásoknak és lehetőségeknek, illetve a betegélelmezés megnövekedett feladatait ellátó többletmunkaerő után is igénybe tudjuk venni a járulékkedvezményeket? Eddig feltárt lehetőség: a) Egyik cégből kiléptetés, másik cégbe beléptetés, majd a határozott idő leteltével visszaléptetnénk a dolgozókat? b) Egyik cégben fizetés nélküli szabadság, amelynek időtartamára lehetséges-e a másik cégben ugyanazon munkavállalókkal 8 órás főállású munkaviszonyt létesíteni? c) Amennyiben az egyik cég  az Mt. 53. paragrafusa alapján egy másik foglalkoztatónál alkalmazza munkavállalóit határozott időre, akkor a határozott időre ténylegesen foglalkoztató cég, amelyik érintett a 47/2020-as, valamint a 61/2020-as kormányrendeletekben meghatározott tevékenységek valamelyikével, és így jogosult igénybe venni a járulékkedvezményeket, az Mt. 53. paragrafusa alapján hozzá ideiglenesen érkező munkavállalók tekintetében is érvényesítheti-e a azokat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az utolsó verzióra reagálva először, a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 53-as paragrafusa szerint a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (beleértve a más munkáltatónál való foglalkoztatást) csak egy rövid időre nyújthat megoldást, hiszen a jogszabály szerint maximum negyvennégy beosztás szerinti napra lehet ezt alkalmazni (vagy 362 órára) naptári évenként. Ráadásul ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi, vagy részmunkaidőre jött létre. Így tehát véleményem szerint ez rövid időre nyújthatna megoldást.

Ismét kapható a Cégek átalakulása és megszűnése című kiadványunk!

A 61/2020-as [a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet közterhekkel kapcsolatos részletszabályairól és egyes új intézkedésekről szóló 61/2020. (III. 23.) Korm. rendelet], illetve a 47/2020-as [a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelet] rendeletben nincs kitétel arra vonatkozóan, hogy egy vállalatnál (a megjelölt főtevékenységei körrel) ne vehetné igénybe az adó- és járulékkedvezményeket az új felvételek esetében. Tehát a kijelölt időszakban mind a munkavállalók, mind a munkáltatók igénybe vehetik a kedvezményeket függetlenül attól, hogy például április 1-jén keletkezett a jogviszony. A tényleges főtevékenységek számítanak, illetve, hogy tényleges főtevékenységnek e rendelet alkalmazásában azt a tevékenységet kell érteni, amelyből az adózónak e rendelet hatálybalépését megelőző hat hónapban a legtöbb bevétele, de legalább bevételének 30 százaléka származott.

Az a) és b) verzió is kivitelezhető lehet jogilag, hiszen egy munkaviszony megszüntethető, majd másik munkahelyen új jogviszonyt létesít a munkavállaló. A munkavállaló érdekében figyelemmel lennék arra, hogy a cégcsoporton belül a szerződésekben a jogfolytonosságot elismerjék. A másik változat is helytálló lehet, vagyis az egyik jogviszonyban fizetés nélküli szabadságon lesz a munkavállaló, míg a másik helyen jogviszonyt létesít. Mivel lesz új jogviszonya, ahol biztosított lesz, így nem kell fizetnie maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot, mivel a másik jogviszonyban minden szükséges járulék megfizetésre kerül.

Várandós kismamáknak ezt a megoldást nem javaslom, mivel a későbbi ellátásukat mind a fizetés nélküli szabadság, mind egy új jogviszony létesítése negatívan befolyásolhatja.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket
ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ausztria forrásadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Készpénzes számla beütése pénztárgépbe

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Kiskereskedelmi különadó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close