hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beindulnak az adóvégrehajtások

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

A pandémia miatti korlátozások enyhülésének nagyon örülünk, de rossz hír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elindul az adóvégrehajtások foganatosítása érdekében.

A veszélyhelyzet 2020-as kihirdetését követően a felhalmozott adótartozásokkal kapcsolatosan számos esetben felfüggesztésre kerültek az adóhivatali végrehajtások, míg az újonnan keletkező, nem nagy összegű tartozások miatt sem indított a legtöbb esetben végrehajtást az adóhivatal. Jellemzően a nagyobb összegű adótartozást felhalmozó vállalkozások vagy kockázatosabb adózók számíthattak a NAV végrehajtóinak érdeklődésére.

Végrehajtási cselekménynek minősül a helyszíni eljáráson kívül a vállalkozás bankszámlájára kihelyezett inkasszó, ingatlan-, ingófoglalás, letiltás vagy követelésfoglalás is, amelyet a NAV kollégái az irodából is meg tudnak tenni.

Információink és tapasztalataink szerint a veszélyhelyzet előtt nagyságrendileg heti 1000 vagy akár azt meghaladó végrehajtási eljárás indult, míg a veszélyhelyzet elrendelését követően ez a szám visszaesett heti 100-350 esetre. Ebből látszik, hogy jelentősen csökkent a végrehajtás alá vont adózók száma. A lazításokkal egyidejűleg ez most megváltozik, és gőzerővel indulnak a végrehajtási eljárások.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kiket fenyeget fokozottan az adóvégrehajtás, valamint, hogy mit lehet tenni, ha felhalmozódott az adótartozás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használt tárgyi eszközök átvétele és vámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

9 személyes személygépjármű vásárlás

Bunna Erika

adótanácsadó

Román magánszemélynek számlázás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 július
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close