hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beindulnak az adóvégrehajtások

  • Kocsis Zoltán közgazdász, Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

A pandémia miatti korlátozások enyhülésének nagyon örülünk, de rossz hír, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elindul az adóvégrehajtások foganatosítása érdekében.

A veszélyhelyzet 2020-as kihirdetését követően a felhalmozott adótartozásokkal kapcsolatosan számos esetben felfüggesztésre kerültek az adóhivatali végrehajtások, míg az újonnan keletkező, nem nagy összegű tartozások miatt sem indított a legtöbb esetben végrehajtást az adóhivatal. Jellemzően a nagyobb összegű adótartozást felhalmozó vállalkozások vagy kockázatosabb adózók számíthattak a NAV végrehajtóinak érdeklődésére.

Végrehajtási cselekménynek minősül a helyszíni eljáráson kívül a vállalkozás bankszámlájára kihelyezett inkasszó, ingatlan-, ingófoglalás, letiltás vagy követelésfoglalás is, amelyet a NAV kollégái az irodából is meg tudnak tenni.

Információink és tapasztalataink szerint a veszélyhelyzet előtt nagyságrendileg heti 1000 vagy akár azt meghaladó végrehajtási eljárás indult, míg a veszélyhelyzet elrendelését követően ez a szám visszaesett heti 100-350 esetre. Ebből látszik, hogy jelentősen csökkent a végrehajtás alá vont adózók száma. A lazításokkal egyidejűleg ez most megváltozik, és gőzerővel indulnak a végrehajtási eljárások.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, kiket fenyeget fokozottan az adóvégrehajtás, valamint, hogy mit lehet tenni, ha felhalmozódott az adótartozás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Társasházak beszámolási kötelezettsége

Pölöskei Pálné

adószakértő

Lekötött betét kamata

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pótbefizetés II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink