Volt katás vállalkozó számlájának javítása szeptember 1. után

  • adozona.hu
2

Vállalkozó még katásként, 2022. 08. 31-én kiállított egy számlát, melynek teljesítési dátuma 2022.09.15., fizetési határideje 2022.09.15., a számlán szerepel a kisadózó kifejezés, de sajnos rossz összeget tüntetett fel rajta. Hogyan tudja ezt a számlát sztornózni/helyesbíteni? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

Helyesen jár-e el a vállalkozó, ha a téves összeg miatt a sztornó/helyesbítő számlát úgy állítja ki, hogy a számla dátuma a számla készítésének tényleges dátuma (2022.09.01. utáni dátum), a teljesítés dátuma és a fizetési határidő megegyezik az eredeti számlán szereplő dátumokkal, és a számlán nem szerepelteti a kisadózó kifejezést? A sztornó számla kiállítása esetén a helyesen kiállított számlát, már nem mint kisadózó vállalkozó állítja ki. A sztornó/helyesbítő, illetve a helyesen kiállított számla összege a vállalkozó mely vállalkozási formájának bevétele lesz?– sorolta kérdéseit olvasónk.

A már kiállított számlát alapvetően számlával egy tekintet alá eső okirattal lehet helyesbíteni, ha az hibás adatot tartalmaz – húzta alá válasza elején szakértőnk.

Ilyen okirat legalább az alábbi adatokat tartalmazza

1. azonosító száma,
2. kelte
3. hivatkozni kell arra a számlára, amelyet módosítani szeretne az adózó, vagyis az eredeti számla számát fel kell tüntetni a szövegrészben
4. a módosítás oka, természete és számszerű hatása, ha van ilyen hatás. Vagyis le kell írni, hogy milyen okból állította ki az okiratot annak kibocsátója.

Látható tehát, hogy a számlát módosító okirat esetében nem kötelező feltüntetni a teljesítés dátumát, tekintve, hogy nem történt újabb teljesítés. Ugyanakkor nem is tilos ezt a dátumot feltüntetni, ami természetesen meg kell hogy egyezzen az eredeti számla teljesítési dátumával.

A számlát módosító okiratból ki kell derülnie a módosítás okának és számszerű hatásának. Célszerű az okiraton negatív tétellel az eredeti helytelen összeget feltüntetni, majd pozitív összeggel a helyes értékeket szerepeltetni.  A kettő különbözeteként adódik az az összeg amit még rendeznie kell a partnernek.

Az eredetileg kiállított számlán szereplő bevétel katás bevételnek minősül, mert – bár a számlán téves adat szerepelt – nincs egyéb hiányossága, például, hogy az értékesítés nem a számlán szereplő felek között történt.

Szakértőnk álláspontja szerint az augusztus 31-ei dátummal kiállított eredeti számlán szereplő bevétel katás bevételnek minősül tehát, az a felett megszerzett, módosító okiraton szereplő összeg azonban vállalkozói személyi jövedelemadó szerinti (vagy átalányadós) bevétel lesz.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (2)
alkalmi kötekedő

És ha lefelé módosítja az összeget, akkor az csökkenti az SZJA tv. szerinti bevételét? Érdekes.

Ruszin Zsolt

Van az új KATA törvény 13.§-ban egy zavaros, inkoherens előírás, ami 2022.09.01-vel lépett életbe, amely nekilát a számla dátuma helyett becitálni a bizonylaton szereplő teljesítési dátumot (ez nem tudjuk, hogy mi), ami számos kérdést felvet.

Miután a Pénzügyminisztériumban is számítottak a törvényes előreszámlázás elterjedésére, ezért aljas szándékkal igyekeztek átrángatni a régikatás bevételeket az újkatás (átalányadós, kettős könyvviteli) időszakba, ami nemcsak jogalkotási szabályokba ütközött, de komoly erkölcsi aggályokat is felvet a jogalkotás célját tekintve. A Pénzügyminisztérium javaslatára ugyanis így szólt az új KATA törvény ezen része:

A kisadózói adóalanyiságot megelőzően a kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak az adóalanyisága megszűnésének utolsó napján megszerzett bevételnek kell tekinteni minden olyan ellenértéket, amelyről kiállított bizonylat szerinti teljesítési időpont a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adóalanyiság időszakára esik (KATA tv. 13.§ (1)).

Ezt az indoklást fűzték hozzá:

Tekintettel arra, hogy mind a KATA, mind pedig az új adónem tételes adó, költségelszámolásra nincs lehetőség, így a KATA-ról az új adónemre való áttérés során csupán a váltást követően befolyt bevételekről kell rendelkezni (ez nem igaz, ezt a Katv. már szabályozta). A tételes adózás időszakában befolyt, még a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalat adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (a továbbiakban: Katv.) hatálya alatt végzett tevékenységre tekintettel megszerzett bevétel a jogállás fennállása utolsó napján megszerzett bevételnek tekintendő.

Ez az előírás azonban nem tudott volna jogszerűen érvényesülni, hiszen ez a szakasz 2022.08.31-én nem is volt hatályos szabály, másrészt dupla adóztatást eredményezhetne. Az az összeg, ami a régikata szabályai szerint már bevétel, az nem lehet még egyszer bevétel az újkata szabályai szerint egy később hatályba lépő szabály alapján! Ennek ellenére a NAV máris jogértelmezésekkel igyekezett zavart kelteni és várható, hogy további, téves, érdekből készült vélemény fog megjelenni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Évközben átalányadóról szja-ra váltás

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Ingatlanbérlet, rezsi elszámolása

Nagy Norbert

adószakértő

Egyesület végelszámolásának nyomtatványai II.

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs