hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Házipénztár változásának hatása a kivaalapra – példákkal

  • Szipszer Tamás adótanácsadó, mérlegképes könyvelő

A kivaalanyok az adóévet követő év május 31-éig kötelesek az őket terhelő kisvállalati adó éves összegének meghatározására, valamint az év közben megfizetett adóelőleg és az éves adó különbözetének elszámolására.

A kivaalanyok számára a fenti határidő pontos betartása elsősorban az iparűzési adózás szempontjából fontos. A helyi adókat szabályozó 1990 évi C. törvény (Htv.) 39/B § (2) bekezdése értelmében a kivás cégek választhatják az iparűzési adó egyszerűsített megállapítását is. Ez esetükben azt jelenti, hogy az iparűzésiadó-alapjuk az éves kivaalap 20 százalékkal növelt összegével egyezik meg.

Ha azonban a kivaalany vállalkozás késve nyújtja be az iparűzésiadó-bevallását, akkor ezen adóalap-megállapítási módszert nem alkalmazhatja [lásd Htv. 39/B § (10) bekezdése].

Ha a kivás cég jogszerűen választja az iparűzési adó egyszerűsített megállapítását, akkor nincs más dolga, mint az éves kivabevallásban bevallott adóalapot 1,2-del beszorozni, és ezzel megkapja az iparűzésiadó-alapot. Ez az érték nulla is lehet, ha a kivás cég nem rendelkezik kivaalappal.

A házipénztár állományváltozásának kezelése az egyik leggyakoribb probléma a kivás cégeknél. Elöljáróban elmondható, hogy a házipénztár növekedése vagy csökkenése csakis akkor lehet hatással a kivaalapra – s így az iparűzésiadó-alapra – ha akár a nyitó, akár a záróállomány meghaladja a kivás cég összes bevételének az 5 százalékát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan kell kezelni a házipénztár állományváltozását a kivás cégeknél!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Fizetővendéglátás

Lepsényi Mária

adószakértő

Katás vállalkozás megszüntetése

Lepsényi Mária

adószakértő

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs