23 találat a(z) kivaalany cimkére

Ipamegosztás komplex módszere kivaalany részére Kérdés

Társasági adó Kérdés

Kata – hipa Kérdés

Kivaalany ipa-előlege Kérdés

Kiváról taora visszatérés osztalékelőleg Kérdés

Kiva előző évet érintő költség Kérdés

Tárgyi eszköz értékesítése Kérdés

Ingyenes átadás Kérdés

Illeték kiváláskor kivaalanynál Kérdés

Iparűzési adó megosztása kivaalap esetén Kérdés

Kivás foglalkoztatók kifizetéseinek közterhei veszélyhelyzetben Cikk

A hatályos törvények egyes rendelkezéseit felülíró koronavírus-jogszabályok rendkívüli előírásai között sokan nehezen igazodnak el. Cikkünk olvasói kérdések alapján a kisvállalatiadó-alanyok (kivás cégek) számára foglalja össze a foglalkoztatottaknak történő kifizetésekre, juttatásokra vonatkozó tudnivalókat.

Kivaalany térítés nélküli ingatlanátadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását: Van egy kivás cég, mely rendelkezik egy jelenleg irodának használt ingatlannal. A kft. szeretné térítés nélkül átadni az ügyvezetőnek az ingatlant, mely ügyvezető a cégnek nem tulajdonosa. Az ingatlan könyv szerinti értéke 10 millió Ft. Áfa szempontjából a lakóingatlannak és a nem lakóingatlannak minősülő értékesítésre az áfakötelezettséget nem választotta. Kérdésünk, hogy jelen esetben a térítésmentes átadás a kiva alapját hogyan érinti? Válaszát előre is köszönjük. Tóth Mária

Kivaalany nyugdíjas munkavállalója Kérdés

Kivaalany kft. nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat. Ebben az esetben a kiva alapjába beletartozik-e a nyugdíjas munkabére, tekintve hogy 2019-től az nem képez tb-alapot? Ha a nyugdíjas munkavállaló az ügyvezető egyenes ági rokona (aki egyben 50 százalékban tulajdonos is), felmerülhet-e kérdés a munkabér nagyságát illetően (például milliós fizetés esetén)? Köszönöm

Behajthatatlan követelés kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném a segítségét: a kivatörvény az adóalap-növelő tételekkel kapcsolatban hivatkozik a Tao. törvényre (pl. adóalap-növelő tétel a Tao. tv. 3. sz. melléklete szerinti, nem a vállalkozás érdekében felmerült ráfordítás). Illetve kivaalap-növelő tétel a behajthatatlannak nem minősülő követelés elengedése is. A konkrét kérdés az, hogy kivaalany behajthatatlan követelésnek tekintheti-e a Tao. tv. 4. § 4/a. pontban megfogalmazott követelést: „azon követelés bekerülési értékének 20%-a, amelyet a fizetési határidőt követő 365 napon belül nem egyenlítettek ki”; vagy ez kizárólag a társasági adóalanyokra vonatkozik, és a kivaalanyoknak egy ilyen követelés leírása adóalap-növelő tétellé válna mint nem elismert ráfordítás? Köszönöm válaszát!

Foglalkoztatáshoz kapcsolódó kedvezmények kivaalanynál Kérdés

Tisztelt Szakértő! A szociális hozzájárulási adóról szóló 2019-es rendelkezések újraszabályozták azokat a kedvezményeket, amelyeket a foglalkoztatottak után a munkáltatók igénybevehetnek. Például a munkaerőpiacra lépők utáni 24+12 hónapos szocho mentesség a minimálbér összegéig stb. Nem találtam arra vonatkozóan utalást, hogy a korábbi évek előírásaihoz hasonlóan ezek a kisvállalati adóalanyoknál is érvényesíthetőek lennének. Jól gondolom, hogy idén már szó szerint csak a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthetőek ezek az adókedvezmények, és a kivából nem? Köszönöm a választ.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkabérutalás rossz bankszámlaszámra

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Térítésmentes átadás áfabevallása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close