hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A magas EPR-díjak további drágulást hozhatnak: egyeztetést kezdeményez a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége

  • MTI

A július 1-jétől érvénybe lépő kiterjesztett gyártói felelősségi díj és annak magas tételei miatt sürgős egyeztetést javasol a kormánnyal a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSZ) – közölte a FÉSZ hétfőn az MTI-vel.

Az elmúlt évek során a termékek, így az élelmiszerek csomagolásával kapcsolatos környezetvédelmi problémák orvoslása és az újrahasznosítás hatékonyságának növelése érdekében, egy uniós irányelv útmutatása alapján az összes tagállamban, így Magyarországon is bevezetik az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi rendszert (EPR).

A közlemény szerint az már hazai sajátosság, hogy július 1-jétől nem az állam vagy piaci szereplők által alapított nonprofit irányító szervezet, hanem a MOHU Mol Zrt. által működtetett koncessziós társaság fogja teljesíteni a szükséges visszagyűjtési és hasznosítási feladatokat a gyártók nevében.

Megjelent az „EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra” című webinárium videófelvétele!

A koncessziós tervekkel összefüggő aggályaikat folyamatosan jelezték a jogalkotók számára az élelmiszergyártók, ugyanis hatékonyabbnak és olcsóbbnak tartották volna a feladatok végrehajtását a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően piaci alapokon működtetni.

A FÉSZ úgy vélte, félelmeik igazolódni látszanak, mivel nagy érvágást jelent majd a gyártók számára, hogy július 1-jétől az eddig erre a célra befizetett környezetvédelmi termékdíj összegének a 3–5-szörösét, bizonyos esetekben akár 10-szeresét kell fizetniük az egyes csomagolóanyagok után. Ez a megemelkedett tétel az úgynevezett kiterjesztett gyártói felelősségi díj.

Kiemelték, a gyártókat képviselő szakmai szervezeteket sem vonták be a díjtételek kialakításába, így nem világos a költségviselők számára, hogy mi alapján határozták meg azok mértékét.

Mindezek miatt a gyártók önköltségnövekedése kettős; nemcsak a boltba kerülő csomagolt élelmiszerek csomagolására kell magasabb díjat fizetniük, hanem a teljes termelési és ellátási lánc mentén a csomagolások minden elemére magasabb költségek rakódnak. A gyártók kénytelenek lesznek az élelmiszerek átadási árában ezt a költségemelkedést érvényesíteni, amit a kiskereskedők saját megnövekedett terheik miatt szintén kénytelenek lehetnek a fogyasztók felé áthárítani. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak további növekedése várható a július 1-jétől bevezetendő magas díjak miatt.

Ezért a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének meggyőződése, hogy az élelmiszerárak további emelkedésének megakadályozása, valamint a magyarországi élelmiszeripari vállalkozások talpon maradásának és versenyképességének biztosítása érdekében, a díjak auditált felülvizsgálatára és jelentős csökkentésére van szükség.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaidőkeret rendkívüli munka díjazása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1