hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Megjelent az „EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra” című webinárium videófelvétele

 • adozona.hu

A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) a gazdálkodók széles rétegét érinti, és július elsejétől már hatályba lép a vonatkozó jogszabály. A felkészülést az új rendszerre, illetve a regisztrációs, nyilvántartásba vételi folyamatokat már meg kell/kellett tenni a kötelezetteknek annak érdekében, hogy az előírásokat maradék nélkül betartsák. Elérhető webináriumunk videófelvétele, amelyben szakértőink átfogóan ismertették az új szabályozással kapcsolatos legfontosabb ismereteket, majd előadóink, Gombás Otília és Malomsoki Tibor a J&J Center Kft. szakértői, a beérkező kérdésekre válaszoltak.

A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (extended producers responsibility, EPR) működésének részletes szabályairól szóló 80/2023. kormányrendelet értelmében 2023 július elsejétől kezdve a termékek gyártói viselik a pénzügyi felelősséget a hulladékkezelésért a termék teljes életciklusa során.

Minden vállalkozásnak meg kell vizsgálnia, hogy „gyártónak”, azaz a díjköteles termék előállítójának, első belföldi forgalomba hozójának stb. minősül-e. Ha a vállalkozás kötelezett az EPR-díj fizetésére, akkor legkésőbb pedig 2023. május 31-éig kérelmeznie kell az országos hulladékgazdálkodási hatóságnál a nyilvántartásba vételt, illetve a nyilvántartásba vétel iránti kérelem benyújtását megelőzően regisztrálnia kell a koncessziós társaság (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt., a továbbiakban: „MOHU”) által működtetett elektronikus felületen a jogszabályban meghatározott adatok megadásával.

A kötelezettség elmulasztását az országos hulladékgazdálkodási hatóság hulladékgazdálkodási bírsággal sújtja. Ha a vállalkozás ezt követően sem teljesíti a regisztrációs kötelezettséget, a hatóság felfüggeszti a körforgásos termék forgalomba hozatalát.

Fontos kérdeseket kell megvizsgálni szinte minden vállalkozásnak, amelyekre a webináriumon válaszokat is kaphattak:

 • „Vonatkozik rám a szabályozás?”
 • „Milyen új kötelezettségeim lesznek?”
 • „Mennyit kell fizetnem?”
 • „Mire számíthatok, lesz szankció?”
 • „Lesz ellenőrzés?”
 • „Milyen határidők vannak?”

Előadók:

 • Gombás Otília szakértő, J&J Center Kft.;
 • Malomsoki Tibor szakértő, J&J Center Kft.

Tematika:

 • a 2023-as változások célja, áttérés a körforgásos gazdaságra;
 • a környezetvédelmi termékdíj változásai a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR) bevezetésével;
 • érintett gazdálkodói kör – szinte mindenki, hiszen a körforgásos termékek gyártói, forgalomba hozói, felhasználói, illetve a külföldről behozott termék csomagolásának lebontói fogják viselni a pénzügyi felelősséget a termék hulladékká válását követő hulladékkezelésért;
 • körforgásos (EPR-köteles) termékek köre;
 • legfontosabb részletszabályok bemutatása gyakorlati példákon keresztül.
A webinárium résztvevőinek lehetősége volt kérdéseket intézni előadónikhoz, melyeket a J&J Center Kft. szakértői az előadást követően válaszoltak meg. A videó a résztvevők által feltett kérdéseket, és szakértői válaszokat is tartalmazza.

A webinárium 2023. május 25-én került megrendezésre, így a videófelvétel az ekkor hatályban levő jogszabályi környezetnek megfelelő információkat tartalmazza. Az azóta bekövetkezett változásokról kérjük, tájékozódjon az Adózóna oldalán!

Most 16 383 forintért vásárolhatja meg az előadást.

MEGVÁSÁROLOM

 Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Airbnb

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink