Kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) – kötelezettség, amely szinte mindenkit érint

  • Gombás Otília
2

Szinte minden gazdálkodót érint az új kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer (EPR – extended producer responsibility), amely 2023. július 1-jétől kerül bevezetésre Magyarországon. Az új rendszer számos adminisztratív és fizetési kötelezettséget ír elő elsősorban a magyar gyártók, forgalmazók részére. A kötelezettek ugyanakkor július 1-jéig sem dőlhetnek hátra, hiszen május 31-éig már előzetesen regisztrálniuk szükséges, amelyhez EPR szempontból meg kell vizsgálniuk tevékenységüket.

Az EPR-rendszer célja, hogy Magyarország az EU-s előírásoknak megfelelően áttérjen a körforgásos gazdaságra, azaz a termékek, alapanyagok és erőforrások az értéküket a lehető legtovább megőrizzék, és a keletkező hulladék lehető legnagyobb része alapanyagként visszaforgatásra kerüljön a gyártásba. A körforgásos gazdaságba bevont termékeket és hulladékokat nevezzük összefoglaló néven körforgásos vagy EPR-köteles termékeknek.

Önre vonatkozik az EPR-kötelezettség? – webináriumunkon megtudhatja.

Július 1-jétől a körforgásos termékek gyártói, forgalomba hozói, felhasználói fogják viselni a pénzügyi felelősséget a termék hulladékká válását követő hulladékkezelésért. A gyártó nevében a koncessziós társaság (MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt.) fogja teljesíteni a hulladékkezelési feladatokat, amiért kiterjesztett gyártói felelősségi díjat fog szedni. Az állam tehát a hulladékgazdálkodási feladatokat átadja a koncessziós társaságnak. Ennek megfelelően a környezetvédelmi termékdíj hulladékgazdálkodásra vonatkozó forrásteremtő funkciója megszűnik, így ezek a díjtételek némileg csökkenni fognak annak érdekében, hogy a gazdálkodók terhei ne nőjenek számottevően.

A gyakorlatban a környezetvédelmi termékdíjhoz nagyon hasonló adminisztratív és fizetési rendszer került kialakításra. A kiterjesztett gyártói felelősségi díjat a forgalomba hozott körforgásos termékek mennyisége után kell majd megfizetni. A díj pontos mértékét miniszteri rendeletben fogják közzétenni várhatóan május folyamán.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a körforgásos termékek, kik a díjfizetésre kötelezettek, illetve nekik milyen kötelezettségeknek kell eleget tenniük!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Adózóna

Kedves Olvasónk! Köszönjük a hozzászólást! Tényleg érdekes a felvetett kérdés, amely azonban a hulladékgazdálkodás témakörét érinti, így ennek megválaszolására szakemberrel nem rendelkezünk. Igyekszünk utánajárni, de biztosat sajnos nem ígérhetünk. Üdvözlettel: az Adózóna csapata

Pelikánné

Köszönjük, ebből a cikkből is derült ki számomra újabb hasznos részlet. Amiről cikket nem nagyon látni, ugyan nem EPR, de minden szelektív hulladékot kommunális hulladéktól elkülönítetten gyűjtő céget érint, hogy annak okán is be kell regisztrálni a MOHU oldalán, csak gyártó helyett más jogcímen. Beszámoló készítés közben nem igazán volt ezzel kapcsolatos nyomozásokra idő, de talán adatszolgáltatás is kell a szelektív szemétről? Az egész hulladékgazdálkodás átfogó reformjáról érthetően részletezve hasznos lenne egy cikk, a MOHU oldalán amit láttunk nem nagyon ügyfélbarát megfogalmazás.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs