hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak az EPR-díjak: sokszorosára nőttek a gazdálkodók terhei

  • Gombás Otília

Jelentős közteher-növekedést hoz az érintett gazdálkodóknak az EPR-díj szabályait, a fizetendő összegeket tartalmazó, július 1-jén hatályba lépő, június 2-án kihirdetett 8/2023. számú energiaügyi miniszteri rendelet. A rendszer kialakításakor a jogalkotók azt kommunikálták, hogy a gazdálkodók terhei nem nőnek számottevően, az EPR-díjtételek sokszorosai lettek a korábbi termékdíjtételeknek.

Június 2-án jelent meg a Magyar Közlöny 81. számában az energiaügyi miniszter 8/2023. EM-rendelet, amelynek 1. számú mellékletében tették közzé a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer kollektív teljesítésre vonatkozó díjtételeit. Fény derült tehát arra, hogy 2023. július 1-jétől mennyi EPR-díjat kell fizetniük a gazdálkodóknak, illetve hogyan alakulnak a környezetvédelmi termékdíjak.

A díjra vonatkozó díjalkalmazási feltételeket, a számlázási és fizetési módot, az elszámolási és a számlázási időszakot a koncessziós társaság honlapján közzétett általános szerződési feltételek határozzák meg.

A díjak az 1. számú melléklet E oszlopában találhatók termékkategóriánként. Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, azon termékkörök esetében, amelyek termékdíj- és EPR-díj-kötelesek is, a termékdíjtétel mértéke csökken az EPR díjtételével. Mivel az EPR-díj a műanyag hordtasakok kivételével minden esetben magasabb lett a termékdíjnál, így minden olyan termékkörnél, ami EPR- és termékdíjköteles is, ezentúl nulla forint termékdíjtétellel kell számolni. Ezek a következők:

– csomagolószerek, csomagolások (a műanyag és a biológiailag lebomló műanyag hordtasakok kivételével)
– elektronika
– akkumulátorok
– gumiabroncs
– irodai papír
– reklámhordozók

Megjelent az „EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra” című webinárium videófelvétele!

 

Információk szerint a termékdíjbevallás automatikusan a nulla forintos díjtételeket veszi majd alapértelmezettnek ezen termékkörök esetében, ugyanakkor a termékdíj-nyilvántartást és -bevallást ugyanúgy teljesíteni kell.

A fentiek alapján mindösszesen három (nem EPR-díj-köteles) termékkategóra esetében merül fel termékdíjfizetési kötelezettség, amelyek a következők:

– egyéb kőolajtermékek
– egyéb műanyagtermékek
– egyéb vegyipari termékek

A rendszer kialakításakor ugyan a jogalkotó célja az volt, hogy a gazdálkodók terhei ne nőjenek számottevően, az EPR-díjtételek sokszorosai lettek a korábbi termékdíjtételeknek. Így például a papírcsomagolásra az eddig 19 forint helyett 173 forintot, a műanyag csomagolásokért 219 forintot kell fizetni kilogrammonként az eddigi 57 forintos termékdíjtétel helyett.

A konkrét díjtételek "a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének megállapításáról" elnevezésű, 8/2023. EM-rendeletben találhatók, a Magyar Közlöny 81. számában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1