hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Itt vannak az EPR-díjak: sokszorosára nőttek a gazdálkodók terhei

  • Gombás Otília vám- és ekáer-szakértő

Jelentős közteher-növekedést hoz az érintett gazdálkodóknak az EPR-díj szabályait, a fizetendő összegeket tartalmazó, július 1-jén hatályba lépő, június 2-án kihirdetett 8/2023. számú energiaügyi miniszteri rendelet. A rendszer kialakításakor a jogalkotók azt kommunikálták, hogy a gazdálkodók terhei nem nőnek számottevően, az EPR-díjtételek sokszorosai lettek a korábbi termékdíjtételeknek.

Június 2-án jelent meg a Magyar Közlöny 81. számában az energiaügyi miniszter 8/2023. EM-rendelet, amelynek 1. számú mellékletében tették közzé a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer kollektív teljesítésre vonatkozó díjtételeit. Fény derült tehát arra, hogy 2023. július 1-jétől mennyi EPR-díjat kell fizetniük a gazdálkodóknak, illetve hogyan alakulnak a környezetvédelmi termékdíjak.

A díjra vonatkozó díjalkalmazási feltételeket, a számlázási és fizetési módot, az elszámolási és a számlázási időszakot a koncessziós társaság honlapján közzétett általános szerződési feltételek határozzák meg.

A díjak az 1. számú melléklet E oszlopában találhatók termékkategóriánként. Mint ahogy korábban hírt adtunk róla, azon termékkörök esetében, amelyek termékdíj- és EPR-díj-kötelesek is, a termékdíjtétel mértéke csökken az EPR díjtételével. Mivel az EPR-díj a műanyag hordtasakok kivételével minden esetben magasabb lett a termékdíjnál, így minden olyan termékkörnél, ami EPR- és termékdíjköteles is, ezentúl nulla forint termékdíjtétellel kell számolni. Ezek a következők:

– csomagolószerek, csomagolások (a műanyag és a biológiailag lebomló műanyag hordtasakok kivételével)
– elektronika
– akkumulátorok
– gumiabroncs
– irodai papír
– reklámhordozók

Megjelent az „EPR-kötelezettség: új előírások gyártókra, forgalmazókra és logisztikai szolgáltatókra” című webinárium videófelvétele!

 

Információk szerint a termékdíjbevallás automatikusan a nulla forintos díjtételeket veszi majd alapértelmezettnek ezen termékkörök esetében, ugyanakkor a termékdíj-nyilvántartást és -bevallást ugyanúgy teljesíteni kell.

A fentiek alapján mindösszesen három (nem EPR-díj-köteles) termékkategóra esetében merül fel termékdíjfizetési kötelezettség, amelyek a következők:

– egyéb kőolajtermékek
– egyéb műanyagtermékek
– egyéb vegyipari termékek

A rendszer kialakításakor ugyan a jogalkotó célja az volt, hogy a gazdálkodók terhei ne nőjenek számottevően, az EPR-díjtételek sokszorosai lettek a korábbi termékdíjtételeknek. Így például a papírcsomagolásra az eddig 19 forint helyett 173 forintot, a műanyag csomagolásokért 219 forintot kell fizetni kilogrammonként az eddigi 57 forintos termékdíjtétel helyett.

A konkrét díjtételek "a hulladékgazdálkodási intézményi résztevékenység ellátásával összefüggő díjak, a díjalkalmazási feltételek, valamint a díjmegfizetés rendjének megállapításáról" elnevezésű, 8/2023. EM-rendeletben találhatók, a Magyar Közlöny 81. számában.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mezőgadasági őstermelő árbevétel

Lepsényi Mária

adószakértő

90%-os költséghányad

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink