hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ügyféltájékoztatás GDPR-módra: a csillagokat is le kell hozni az égről

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Minden vállalkozás kezel személyes adatokat, hiszen üzletszerű gazdasági tevékenysége körében természetes személy ügyfelei, illetve jogi személy ügyfelei természetes személy kapcsolattartói, törvényes képviselői személyes adatait feltétlenül kezeli. Ezzel kapcsolatosan gyakran felmerül a kérdés: milyen formában kell eleget tenniük tájékoztatási kötelezettségüknek? Elegendő-e például az, ha az adatkezelési tájékoztató a honlapon elérhető? Kell-e egyáltalán adatkezelési tájékoztatót elhelyezni a honlapon? Milyen részletesen kell eleget tenni a tájékoztatási kötelezettségnek? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keressük a választ.

A GDPR ezen főbb kötelezettséget írja elő

A személyes adatok védelmét szabályozó általános adatvédelmi rendeletnek a tájékoztatásokra vonatkozó rendelkezései túlnyomórészt a rendelet 13-15. cikkeiben helyezkednek el.

A rendelet először is azt határozza meg, hogy az adatkezelés körülményei közül miről kell tájékoztatni az érintettet. Elsőként tájékoztatást kell adni az adatkezelő vállalkozás pontos cégnevéről, cégadatairól, elérhetőségéről, illetve, amennyiben adatvédelmi tisztviselővel is rendelkezik, annak nevéről és elérhetőségéről.

Következő lépésben tájékoztatást kell adnunk a kezelt személyes adatok típusáról, az adatkezelés céljáról, valamint annak jogalapjáról. Hozzájárulás mint jogalap esetén arra is fel kell hívni az érintett figyelmét, hogy a hozzájárulás bármikor, indokolás nélkül visszavonható.

Jogos érdek jogalap esetén a jogos érdek megnevezésén túlmenően az úgynevezett jogosérdek-tesztet is be kell mutatni, azaz tájékoztatni kell az érintettet arról, hogy az adatkezelés miért szükséges és arányos, illetve az miért élvez elsőbbséget az érintett jogaival szemben.

Tájékoztatást kell továbbá adnunk az adatkezelés időtartamáról, a címzettek köréről, illetve arról, hogy az érintett köteles-e megadni a személyes adatokat, illetve annak elmaradása rá nézve milyen következményekkel járhat.

Természetes módon az érintettet az érintett jogairól is tájékoztatnunk kell. Külön érdemes kiemelni a hozzáférési jogot, mely alapján az érintett másolatot kérhet személyes adatairól, adott esetben például a kamerafelvételről. Hasonlóképpen kiemelt jog az adathordozhatósághoz való jog, mely ugyanakkor csak a szerződés teljesítése, illetve hozzájárulás jogalapokhoz kapcsolódik, és ott is csupán meghatározott feltételek fennállása esetén.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen a megfelelő tájékoztatás a felügyeleti szerv szerint!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás cég egyszerűsített végelszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Üzletrész eladása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Transzferár-nyilvántartás

Antretter Erzsébet

adószakértő, mérlegképes könyvelő

Niveus Consulting Group Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close