Gyermekek adatvédelmi jogainak megsértése miatt 345 millió eurós bírságot kapott a TikTok az EU-ban

  • MTI

Gyermekek adatvédelmi jogainak megsértése miatt 345 millió euró (132 milliárd forint) bírságot szabott ki pénteken a TikTokra az írországi adatvédelmi bizottság (DPC) az Európai Unió nevében eljárva – közölte az MTI.

A kínai tulajdonban levő videómegosztó felület számos uniós adatvédelmi jogszabályt sértett meg 2020. július 31-e és 2020. december 31-e között - szerepel a DPC közleményében.

Ez az első alkalom, hogy a világ vezető technológiai cégeit adatvédelmi téren szabályozó uniós hatóság felelősségre vonja a TikTokot. A DPC három hónapot adott a talált jogsértések orvoslására.

A TikTok szóvivője közölte: nem értenek egyet a döntéssel, különösképp a bírság mértékével. Megítélésük szerint az ellenük megfogalmazott kritikák már nem aktuálisak, mivel a szóban forgó gyakorlatot még az adatvédelmi hatóság 2021 szeptemberében megkezdett vizsgálata előtt alkalmazták.

Facebook, YouTube, TikTok, Google – közösségi platformoktól szerzett bevétel vállalkozásnál

A DPC szerint a TikTok egyebek között azzal sértett jogszabályt, hogy a 16 éven aluli felhasználók 2020-ban létrehozott fiókjait automatikusan (alapértelmezettként) "nyilvánosra" állította, továbbá nem ellenőrizte, hogy a "rokonsági kapcsolat" párosítás beállításnál valóban a felhasználó családtagjai szerepelnek-e.

A TikTok 2020 novemberében szigorúbb szülői felügyeletet rendelt a "rokonsági kapcsolat" párosításhoz, 2021 januárjában pedig az összes regisztrált felhasználójának fiókját automatikusan (alapértelmezettként) privátra állította át.

A TikTok pénteki közlése szerint tovább kívánják fejleszteni az adatvédelmi beállításokat, hogy jobban különbséget lehessen tenni a nyilvános és a privát fiókok között. A rendszer az újonnan regisztráló 16-17 évesek számára privát fiókot fog előre kiválasztani szeptember végétől kezdődően.

Az adatvédelmi hatóság a személyes adatok Kínába való eljuttatásának ügyében is nyomozást indított azzal a céllal, hogy kiderítse: megfelelő módon történt-e az adatok továbbítása EU-n kívüli országokba.

Tiktokerek, youtuberek: beszéljünk az adózásról!

Az Európai Unió által 2018-ban bevezetett általános adatvédelmi rendelet (GDPR) értelmében egy vállalat ellen a globális bevételének legfeljebb négy százalékáig terjedő bírságot szabhat ki a vezető szabályozó hatóság. A rendelet betartatásáért felelős DPC más technológiai óriáscégeket is jelentős pénzbírsággal sújtott; a Metára összesen 2,5 milliárd eurós bírságot vetettek ki. A hatóság eddig 22 esetben indított vizsgálatot írországi székhelyű nemzetközi vállalat ellen.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-kötelezettség üzembentartó részéről

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Iskolarendszerű képzés költségeinek átvállalása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1