Tiktokerek, youtuberek: beszéljünk az adózásról!

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Közösségi platformokon végzett tevékenységből is származhat a magánszemélynek jövedelme. A magánszemély adókötelezettsége minden bevételére kiterjed, függetlenül attól, hogy azt Magyarország területére behozza, vagy sem. Az adókötelezettséget nem befolyásolja, hogy a közösségi platformon végzett tevékenységért kapott ellentételezés törvényes fizetőeszközben, virtuális pénz, vagy virtuális utalvány, gyémánt, vagy bármi más pénzre átváltható vagyoni érték formájában jelenik meg.

Ha ez a jövedelem egy magyar illetőségű személy Magyarországon végzett tevékenységével összefüggésben keletkezik, akkor az adókötelezettség megítélése alapvetően az szja-törvény előírásain alapul.

Pénz esetében egyszerűbb a helyzet, mivel a bevétel meghatározásakor „csak” a forintra történő átváltásra kell figyelni.

A külföldi pénznemben kapott bevételt a jóváírás napján érvényes MNB árfolyamon kell forintra átszámítani, vagy ha az kedvezőbb, a magánszemély választhatja, hogy a bevételszerzés napját megelőző hónap 15-én érvényes árfolyamot alkalmazza.

Nem pénzben megszerzett vagyoni értéknél a termék, szolgáltatás piaci értékét kell figyelembe venni, melynek dokumentálása nehézséget okozhat, ha az internetes platformon a piaci érték alátámasztására vonatkozó információk nem érhetők el, vagy a magánszemély elfelejti azokat letölteni. Az is előfordulhat, hogy a megszerzett vagyoni értéknek nincs forgalmi értéke, de bizonyos termékekre és szolgáltatásokra beváltható. Ilyen esetben a megszerzett termék, szolgáltatás piaci értékét kell bizonyítani, ugyanis ez az érték lesz az, amit a magánszemélynek bevételként kell figyelembe vennie.

Fontos megemlíteni, hogy ha a pénz külföldről érkezik, akkor a külföldi cég nem minősül a magyar törvények értelmében kifizetőnek, aminek az a következménye, hogy az adókötelezettség teljesítése a jövedelmet szerző magánszemély felelőssége. Ez azt jelenti, hogy a magánszemélynek kell meghatározni a jövedelem jogcímét, az szja-előleg összegét, a magánszemélyt terheli a negyedéves előlegfizetés és év végén az adóbevallás elkészítése.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, hogyan kell kiszámolni, mennyi adót kell fizetnie az érintett magánszemélynek!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5